Активизируется сотрудничество парламентов Украины и России

07.12.2005, 11:19

6 декабря в рамках двухдневного официального визита в Российскую Федерацию (г. Москва) председателя Верховной Рады Украины Владимир Литвин встретился с председателем Совета Федераций Федерального Собрания Российской Федерации Сергеем Мироновым. (укр.)

С. Миронов зазначив, що саме активна позиція голови Верховної Ради України і народних депутатів дозволили значно активізувати, а також перевести у практичну площину відносини між парламентами Росії і України.

"Вирішувати проблеми краще спільно, точно визначивши і чітко відстоюючи національні інтереси кожної із країн, - зазначив В. Литвин. - Ми надаємо великого значення співробітництву між парламентами".

Він також наголосив на необхідності активізувати роботу Міжпарламентської комісії із співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації. "Парламенти повинні підтримувати діалог, який допомагав би вирішенню на найвищому рівні питань в СНД: в енергетичній сфері, машинобудуванні, подальшому росту товарообігу. Відверта розмова повинна приводити до зміцнення українсько-російської дружби, розвитку співробітництва в цілому", - заявив голова Верховної Ради України.

В. Литвин також підкреслив важливе значення створення міждержавної комісії високого рівня Ющенко-Путін для активізації взаємовідносин між нашими країнами.

Учасники зустрічі також обговорили проект порядку денного виїзного засідання Ради Міжпарламентської асамблеї СНД (9-11 лютого, м. Київ), зокрема, роль парламентів у розвитку і становленні демократії на просторі СНД.

Під час переговорів також обговорювались питання прикордонного співробітництва, які потребують законодавчого підкріплення, а також взаємин як України, так і Росії з НАТО. В. Литвин зазначив, що, на його думку, зараз необхідно говорити про розвиток співпраці з НАТО за конкретними програмами - в екологічній сфері, утилізації застарілих боєприпасів тощо.

Також обговорювались питання щодо доопрацювання Угоди про поглиблення співробітництва між Верховною Радою України та Федеральними Зборами Російської Федерації, враховуючи те, що з 1 січня 2006 року в Україні набуде чинності політична реформа.

В інтерв'ю журналістам С. Миронов назвав "гарною практикою" проведення таких зустрічей двічі на рік. "Ми маємо змогу обговорювати весь комплекс двосторонніх взаємин із опорою на парламентську складову", - сказав він. За словами С. Миронова, ця зустріч ще раз підкреслила, що немає закритих тем для обговорення.

С. Миронов привітав ініціативу В. Литвина щодо проведення виїзного засідання Ради Міжпарламентської асамблеї СНД у Києві.

"Необхідно на рівні парламентів брати на себе відповідальність, - сказав в інтерв'ю журналістам В. Литвин. - Нам призначено розглядати питання чи то в енергетичній сфері, чи то в рамках ЄЕП".

Проведення зустрічей на рівні керівників парламентів двох країн В. Литвин назвав "постійною лінією зв'язку", яка "дозволяє відчути пульс, настрої людей, та доносити до наших законодавчих органів".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також