Культурная программа Британского Совета в Украине продолжается

14.02.2005, 11:51

На этот раз Британский Совет представляет гастроли ведущего британского саксофониста Джона Сурмана (John Surman) с его джазово-симфонической программой "Сияние" ("Coruscating"). (укр.)

Джон Сурман виступатиме разом із британським контрабасистом Крісом Лоуренсом (Chris Laurence) та українським струнним квартетом. Концерти відбудуться у Львові - у суботу 26 лютого, у Львівській державній філармонії та у Києві - понеділок 28 лютого, у Національній філармонії України.

Композитор та мультиінструменталіст Джон Сурман (John Surman) почав грати на саксофоні ще підлітком, у 1960-ті. Походячи з мальовничого графства Девон, Джон незабаром підкорив вибагливу джазову сцену Лондона своїм непересічним талантом та віртуозністю. Ранній творчий успіх Джона Сурмана призвів до співпраці з багатьма зірками у багатьох жанрах: Джон грав блюз із Алексісом Корнером (Alexis Korner), хард боп з октетом Ронні Скотта (Ronnie Scott), традиційний джаз із Гамфрі Літлтоном (Humphrey Lyttelton) та джаз-рок із Джоном Маклафліном (John McLaughlin).

Визначний міжнародний успіх прийшов до Джона Сурмана починаючи з 1969, коли він створив і працював у складі ансамблю під назвою "Тріо" (The Trio). "Тріо" став одним із найпопулярніших та найбільш новаторських колективів на європейській джазовій сцені. У 1970-ті Джон Сурман поступово залучає до своє музики електронні синтезатори - експеримент, що позначився записом знакових для британського джазу альбомів "Westering Home" та "Morning Glory". Серед партнерів Джона Сурмана у 1980-ті та 1990-ті - Джек ДеДжонетт, Тоні Окслі, Дейв Голланд, Кенні Уілер, Елвін Джоунс та Пол Моушн (Jack DeJohnette, Tony Oxley, Dave Holland, Kenny Wheeler, Elvin Jones and Paul Motion). У 1990-их до міжнародного визнанння Джона Сурмана як виконавця додається його слава як композитора. Окрім концертних творів, він пише музику для балету, театру та кіно.

Черговою віхою у творчості Джона Сурмана став його твір "Прислів'я та Пісні" (Proverbs and Songs), що з'явився 1996 року - потужна ораторія для соло саксофонів, органу та хору на 75 голосів. "Прислів'я та Пісні" було номіновано на престижну Музичну Нагороду Мерк'юрі (Mercury Music Prize). Починаючи з цього альбому Джон Сурман активно працює у новому та дуже цікавому напрямку, а саме - поєднуючи імпровізаційні соло із традиційною камерною музикою, хоровим співом та оркестром. У цьому жанрі зроблено і програму "Сяйво" (Coruscating), що її Джон Сурман представляє в Україні.

Альбом "Сяйво" було номіновано на Джазову Нагороду Бі-Бі-Сі як найкращий джазовий запис 2001 року. До речі, цю ж нагороду, але у номінації "Найкращий виконавець-інструменталіст", отримав 2002 року сам Джон Сурман. Джазова Нагорода Бі-Бі-Сі стала однією з багатьох визначних нагород, що їх було вручено Джону Сурману на відзнаку його таланту виконавця та композитора.

Кріс Лоуренс (Chris Laurence) навчався грі на контрабасі у Джеймса Мерретта (James Merrett) у Гілдгольдській школі музики у Лондоні. Впродовж своєї кар'єри він виступав із багатьма джазовими колективами та камерними оркестрами. Кріс уперше познайомився з Джоном Сурманом у 1970-ті, і відтоді плідно співпрацював із ним у складі різноманітних колективів. Крім того, Кріс брав участь у спільних проектах із такими музикантами, як Дж. Дж. Джонсон, Тоні Коу, Норма Уінстон та Стінг (J.J. Johnson, Tony Coe, Norma Winstone, Sting).

Гастролі проходять у рамках мистецької програми Британської Ради. Вона має на меті представлення творчого потенціалу, динаміки і розмаїття сучасного мистецтва Великої Британії, а також сприяння взаємозбагаченню культур сучасних Британії та України.
По материалам пресс-релиза Британского Совета.

Читайте також