Украинские банкиры искали пути привлечения ресурсов

24.02.2005, 11:53

В помещении АУБ состоялось совещание руководителей банков под председательством президента Ассоциации Александра Согуняко на тему "Пути поиска и привлечения иностранных средств в качестве кредитных ресурсов для банков Украины". (укр.)

У нараді взяли участь представники: Укрпромбанку, ВАБанку, Брокбізнесбанку, Експобанку, Імексбанку, Факторіал-банку, МТ-банку, Укргазбанку і АКБ "Форум".

У вступному слові Олександр Сугоняко коротко окреслив можливі шляхи донесення інформації про українські банки до потенційного інвестора. За словами Президента АУБ, банківській системі України є що сказати про свої можливості і здобутки на різноманітних міжнародних інвестиційних саммітах. Подібні презентаційні кроки, які було важко здійснювати за старої влади, зараз на часі. Крім того, на даному етапі надто важливо з'ясувати вимоги іноземних інвесторів до банків України - претендентів на отримання кредитного ресурсу. Важливим також є відпрацювання форм і інструментарію залучення ресурсів українськими банками.

За словами голови правління "Укрпромбанку" Олександра Солтуса, перспективи розвитку банківської системи на найближчі п'ять років залишаються поки невизначеними. На думку банкіра, якщо Україна піде шляхом країн Східної Європи, жодного банку з українським капіталом може не залишитися. У даному контексті учасники наради висловили велике сподівання на роль АУБ у визначенні єдиної стратегії розвитку комерційних банків.

Учасники зустрічі також акцентували увагу на тому, що співпраця з такими авторитетними некомерційними установами як Світовий банк, занадто формалізована і оперативно не вирішує проблему отримання кредитного ресурсу українськими банками. Можливим шляхом вирішення цього питання міг би бути вихід на пряму співпрацю з асоціаціями комерційних банків Заходу. Але для такої співпраці і отримання "довгого ресурсу" банки самі мають проявляти більше ініціативи і докладати більше зусиль, залучивши до цього процесу АУБ як організатора заходів, що будуть спрямовані на акумуляцію спільних інтересів банків та організацію відповідної роботи з іноземними інвесторами.

На нараді було запропоновано і шлях вирішення означеної проблеми - створення пулу банківських установ-позичальників у виді консорціуму з метою можливості отримання іноземних кредитів для учасників цього пулу.

Учасники дискусії визначили робочу групу, до якої увійшли керівники банків: ВАБанк, АКБ "МТ-Банк", АКБ "Форум", АБ "Факторіал-Банк", КБ "Експобанк", ТОВ "Укрпромбанк". Робоча група протягом тижня має опрацювати всі пропозиції банків, які були озвучені під час зустрічі, і визначити напрямки подальшої діяльності АУБ щодо залучення ресурсів на міжнародних ринках.

Координатором зазначеного напрямку роботи від Асоціації українських банків призначено керівника Управління банківських технологій АУБ Петра Решетнікова.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також