В Брюсселе прошла Всемирная космическая неделя

25.02.2005, 10:54

Украинская делегация приняла участие в третьем саммите по исследованиям Земли из космоса в рамках Всемирной космической недели. (укр.)

16 лютого 2005 року в Брюсселі (Королівство Бельгія) у рамках спільної ініціативи Європейського Союзу і Європейського космічного агентства "Всесвітній космічний тиждень" відбувся Третій міжнародний самміт з дослідження Землі з космосу, якому передували засідання підготовчої групи GEO-6, а також міжнародна конференція.

Для участі в заходах Всесвітнього космічного тижня була сформована делегація України: Кузнєцов Е. І., заступник генерального директора НКАУ - керівник делегації, члени делегації: Федоров О. П. - начальник управління космічних програм і наукових досліджень НКАУ, Шпек Р. В. - Представник України при ЄС, Вовчак В. В. - заступник начальника відділу МЗС, Вентсковський О. М. - представник ДКБ "Південне" в європейських інституціях, Лях О. І. - співробітник Представництва України при ЄС .

На самміті представниками урядів більше ніж 50 країн, а також біля 30 міжнародних організацій підписано спільну резолюцію, яка передбачає заснування міжурядової організації з дослідження Землі з космосу (GEO) для створення глобальної "системи систем" з дослідження Землі з космосу (GEOSS). Основним завданням організації є створення інтерфейсів між існуючими системами спостереження, інформаційними системами та засобами прогнозування катастроф для принципового підвищення ефективності передбачення загроз сталому розвитку.

Схвалено 10-річний План дій, який визначає основні напрями та послідовність колективних дій для створення GEOSS. Крім того, ухвалено спеціальну резолюцію щодо запобігання стихійних лих, пов'язаних з цунамі та землетрусами, впровадження в рамках GEOSS відповідної підсистеми.

В ході роботи форуму обговорено структуру, принципи функціонування та повноваження керівних органів GEO на перехідний період. Зокрема встановлено, що секретаріат цієї організації буде розміщуватись у Всесвітній метеорологічній організації, та координувати з нею свою роботу.

На самміті з промовою, в якій підтримано 10-літній план дій, виступив керівник української делегації Е. І. Кузнєцов.

Активна співпраця в рамках ініціативи GEO є надзвичайно корисною та перспективною для України з огляду на економічні, політичні та науково-технічні чинники. Зокрема, участь у міжнародному розподілі праці з передбачення стихійних та техногенних лих суттєво підвищує ефективність інформаційної підтримки прийняття рішень в галузі національної безпеки. Використання національних засобів космічного спостереження (системи СІЧ) у міжнародних проектах є важливим чинником розвитку вітчизняного ракетно-космічного потенціалу. Крім того, завдяки зазначеній ініціативі Україна спроможна стати рівноправним партнером у виконанні програми, яка оголошена пріоритетом для ЄС та США.

Дводенна міжнародна конференція зі співробітництва у дослідженні космосу, що тривала 17-18 лютого, зібрала лідерів космічних агентств та урядових організацій, які відповідають за космічну діяльність. В ході дискусій в форматі двох круглих столів і пленарних засідань сформульовані нові підходи до організації спільних досліджень на сучасному етапі.

Під час самміту та конференції відбулися робочі зустрічі з керівництвом Роскосмосу на чолі з А. Н. Перміновим, співробітниками Єврокомісії та Європейського космічного агентства, делегаціями Туреччини, Узбекистану, США, Польщі, Німеччини. Досягнуто домовленості з представниками Єврокомісії про чергове засідання Спільної робочої групи Україна - ЄС з космічних досліджень у березні 2005 року.

На робочій зустрічі з питань проекту "Галілео" відпрацьовано текст Угоди між Україною та ЄС щодо співробітництва в галузі цивільної глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС) та участі України в програмі "Галілео". Орієнтовний термін підписання Угоди - квітень 2005 року - під час запланованого візиту в Україну Генерального директора Директорату ЄК "Енергетика та транспорт" Ф. Ламур'є.
По материалам пресс-релиза ИАЦ "Спейс-Информ".

Читайте також