В Киеве прошло совещание по вопросам управления государственной собственностью

08.02.2005, 14:02

8 февраля под председательством премьер-министра Юлии Тимошенко в Кабинете Министров состоялось совещание, посвященное вопросам урегулирования управления государственной собственностью в Украине. (укр.)

Мета наради, як зазначила Юлія Тимошенко, - розібратися та провести глибокий системний аналіз того, як поводилися в Україні з державною власністю до сьогоднішнього дня, в якому стані зараз перебуває державна власність, а також спланувати діяльність держави щодо розпорядження цією власністю на майбутнє. "З цього дня і з цієї наради ми розпочинаємо генеральне прибирання у нашому спільному домі", - зазначила прем'єр-міністр.

За результатами наради, Юлія Тимошенко доручила Фонду державного майна України та Міністерству економіки розпочати підготовку до формування Єдиного реєстру державної та комунальної власності України і підготувати відповідний законопроект з цього питання впродовж 1 тижня.

На нараді доручено Генеральній прокуратурі України до 14 лютого 2005 року проаналізувати законність приватизованих об'єктів, а Фонду державного майна України кардинально підсилити роботу, що стосується питань управління державною власністю.

Також передбачено запропонувати на розгляд Кабінету Міністрів України Концепцію з управління державною власністю, реалізація якої дозволить максимально збільшити доходи держави.

Фонду державного майна України доручено перевірити виконання всіх інвестиційних зобов'язань, в тому числі й тих, що стосуються зобов'язань соціального та екологічного характеру з метою початку процесів анулювання угод за тими об'єктами, де інвестиційні зобов'язання відверто ігноруються.

Окрема теми наради у прем'єр-міністра України - діяльність державних монополій та великих державних підприємств. За результатами обговорення цього питання, прийнято рішення створити спеціальні міжвідомчі комісії, до яких увійдуть представники всіх контролюючих органів, силових структур та відповідних міністерств, з метою перевірки діяльності вищеназваних монополій та підприємств для можливого викриття та знешкодження тіньових схем, що працюють в національній економіці.

Міністерство економіки приступило до розроблення Концепції залучення менеджменту до управління великими державними підприємствами і монополіями. В результаті реалізації цієї концепції, заявила Юлія Тимошенко, - Україна вперше за роки незалежності отримає справді високофахових управлінців, не вражених вірусом корумпованості.

На нараді вирішено відкликати з Верховної Ради програму приватизації та розробити нову програму, що містила б системний підхід до приватизаційних процесів.

Юлія Тимошенко підкреслила, що всі питання, пов'язані з приватизацією, будуть розглядатися новим Урядом виключно у правовому полі, а рішення, що будуть прийматися на виконання цих питань будуть тільки правовими.

Всі питання, пов'язані з управлінням державною власністю в Україні, будуть об'єднані у спільну урядову програму "Власнiсть народу", яка буде затверджена на засіданні Кабінету Міністрів України.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також