Министр здравоохранения Н. Полищук провел совещание с отечественными производителями медтехники

03.03.2005, 15:38

Необходимо ориентироваться не на дорогое медицинское оборудование, а искать необходимое оборудование среди отечественных производителей. Об этом заявил министр здравоохранения Украины Николай Полищук во время совещания с отечественными производителями медтехники. (укр.)

Міністерство охорони здоров'я України вирішує проблему зменшення вартості вітчизняної медичної техніки та можливості її закупівлі шляхом прямого державного замовлення для оснащення лікувально-профілактичних закладів МОЗ. З цією метою міністр Микола Поліщук провів нараду з вітчизняними виробниками медичної техніки.

Зменшення закупівель нового медичного обладнання за роки незалежності призвело до того, що на сьогодні медична техніка та обладнання, що знаходиться в медичних установах МОЗ, в середньому на 60-70% застаріла та фізично зношена. За два останні роки вдалося закупити дійсно необхідне обладнання, серед якого рентгенологічне, ендоскопічне, наркозно-дихальне, діагностичне, лабораторне, офтальмологічне, стоматологічне обладнання для дітей та дорослих, клінічні інкубатори, допплерівські системи тощо. Проте забезпечити потреби медичних закладів закупленим високотехнологічним дорогим обладнанням нині державі не під силу.

"Якщо врахувати, що сьогодні медицина, особливо сільська, зовсім немає важливих апаратів, то ми повинні орієнтуватися не на дороге обладнання, а шукати необхідне обладнання серед вітчизняних виробників. - сказав міністр охорони здоров'я Микола Поліщук, - І обов'язково треба при цьому враховувати принцип "вартість-користь". Окрім того, фінансування галузі на сьогодні недостатнє, а отже ми повинні знайти шляхи здешевлення і вітчизняної медичної техніки."

Ефективність використання медичної техніки визначається її технічними можливостями, вартістю основного і допоміжного обладнання, строком служби, а також експлуатаційними видатками на витратні матеріали та експлуатаційне обслуговування. За цими показниками та сервісним обслуговуванням вітчизняна медична техніка в основному не поступається імпортній, а за вартістю - значно дешевша.

Без наявності виробів вітчизняного виробництва сьогодні неможливе було б виконання програм з онкології, боротьби зі СНІД, туберкульозу, "Україна - дітям" та ін.

З 1992 по 2004 рік виконувались дві державні програми розвитку медичної техніки за Постановами Кабінету Міністрів України N573 1992 року і N1538 1996 року. Все це створило можливості для зростання виробництва вітчизняних медичних виробів з 740 до понад 1,8 тисячі найменувань. Нова програма розвитку медичного приладобудування на 2005-2010 рр. пройшла державну експертизу в Міністерстві науки та освіти України та підтримується Національною Академією наук України. Програма направлена на виконання головного стратегічного завдання у галузі поліпшення матеріально-технічного забезпечення охорони здоров'я, визначеного Стратегією економічного і соціального розвитку України "Шляхом європейської інтеграції" на 2004 -2015 роки.
По материалам пресс-службы МОЗ.

Читайте також