Президент обсудил с главой НСЖУ проблемы СМИ

03.03.2005, 17:47

Проблемы информационного пространства и, в частности журналистики, обсудили в ходе встречи Президент Украины Виктор Ющенко и глава Национального союза журналистов Украины Игорь Лубченко. (укр.)

Сьогодні, 3 березня, Президент України зустрівся з головою Національної спілки журналістів Ігорем Лубченком. У зустрічі також узяв участь позаштатний радник Президента з питань інформаційної політики, головний редактор "України молодої" Михайло Дорошенко.

Головною темою розмови були проблеми інформаційної галузі загалом та журналістики зокрема.

Говорячи про необхідність роздержавлення ЗМІ, сторони наголосили, що цей процес має відбуватися поступово, враховуючи питання соціального захисту журналістів, які працюють у державних медіа. Глава держави повідомив, що доручив Уряду і Віце-прем'єр-міністру з гуманітарних питань Миколі Томенку сформувати робочу групу, яка розробить системну програму поступового роздержавлення ЗМІ, розраховану на два роки. Ігор Лубченко передав Президентові пропозиції Спілки щодо цієї програми.

Глава держави зазначив, що важливо також вирішити питання щодо передачі у власність редакцій державних і комунальних ЗМІ та видань, розташованих у приміщеннях колишніх партвидавництв, майна, яким користуються ці редакції, адже все воно здебільшого зароблене журналістськими колективами.

На зустрічі також прозвучала ідея створити Раду з інформаційної політики при Президентові України, до якої б увійшли представники Національної спілки журналістів, незалежних медіапрофспілок, відомі журналісти та менеджери у сфері ЗМІ. Глава держави ініціював створення робочої групи, яка запропонує своє бачення такої Ради.

Віктор Ющенко наголосив, що нова команда завжди відстоюватиме принципи свободи слова. Зі свого боку, Ігор Лубченко зазначив, що журналістам слід прискіпливіше ставитися до професійної етики та стандартів.

Ігор Лубченко також висловив переконання, що суспільство почує імена замовників та вбивць Георгія Гонгадзе та Ігоря Олексанрова. Президент наголосив, що розкриття таких злочинів - справа його особистої честі та честі його команди.
По материалам Официального сайта Президента Украины.

Читайте також