Украина развивает туризм

16.04.2005, 17:42

Государственная туристическая администрация Украины опубликовала отчет об использовании средств государственного бюджета в 2004 году. (укр.)

Загальний обсяг бюджетних призначень на 2004 рік складає 22042,7 тис. грн., фактично використано - 19089,8 тис. грн. В тому числі за бюджетними програмами: Керівництво та управління у сфері туризму, Фінансова підтримка розвитку туризму в Україні, Прикладні розробки у сфері туризму, Державні науково-технічні програми та наукові частини державних цільових програм у сфері розвитку туризму.

Найбільш питома вага бюджетного фінансування, а це 16947,2 тис. гривень, припадає на програму "Фінансова підтримка розвитку туризму в Україні". Кошти за даною програмою були спрямовані на фінансування заходів Державної програми розвитку туризму в Україні на 2002-2010 роки, програми забезпечення позитивного міжнародного іміджу України, програми розвитку Криму та інші. З метою просування національного турпродукту на світовому ринку, залучення іноземних туристів до відпочинку і оздоровлення в туристичних центрах нашої держави ДТА брала активну участь у міжнародних туристичних заходах за кордоном. На більш ніж дванадцяти найважливіших міжнародних туристичних виставках було організовано Національний стенд України.

На берлінській виставці загальнонаціональний український стенд уже другий рік поспіль увійшов до десятки кращих у Європі. У 2004 році введено в дію Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про туризм", з чим пов'язаний початок ліцензування туроператорської та турагентської діяльності. В результаті цього змінилась база статистичного обліку. "Звіт про діяльність туристичної організації" - на відміну від 2003 року до переліку респондентів статистичної звітності не увійшли близько 800 закладів розміщення, суб'єктів господарювання, діяльність яких не підлягає ліцензуванню: санаторно-курортні заклади, заклади розміщення, суб'єкти, що спеціалізуються тільки на екскурсійній діяльності. Отже, змінився характер динаміки основних показників туристичної діяльності. Кількість ліцензіатів зменшилась з 5,9 тисяч у 2003 році до 2,7 тисяч у 2004 році. При цьому загальний обсяг наданих послуг майже зберігся на рівні 2003 року і склав 1,9 млрд. грн. До бюджету у 2004 році сплачено коштів у вигляді податків і зборів на суму 97,4 млн. грн.
Инф. с сайта Кабинета Министров Украины.

Читайте також