Подписан план действий в рамках программы сотрудничества "Энергоатом" и Electricite de France

12.05.2005, 11:36

В Киеве состоялось второе заседание Координационного комитета НАЭК "Энергоатом"-Electricite de France. (укр.)

Відкриваючи зустріч, президент "Енергоатома" Юрій Недашковський підкреслив, що два роки, котрі минули з часу підписання угоди про партнерство між українською та французькою компаніями, вкотре довели, що EDF була і залишатиметься стратегічним партнером для НАЕК. "Наше співробітництво завжди відрізнялось багатосторонністю. Під час робочих зустрічей, семінарів, технічних візитів та стажувань фахівці "Енергоатома" та EDF обмінялись досвідом подовження ресурсу АЕС, технічного обслуговування і ремонту, впровадження водно-хімічного режиму, оптимізації використання людських ресурсів тощо. Найближчим часом наші спостерігачі будуть направлені на протиаварійні навчання на АЕС "Фессенгейм" (Альзас), а фахівці EDF у вересні цього року візьмуть участь у такому ж заході на Южно-Українській АЕС", - сказав Ю. Недашковський.

Співробітництво з "Енергоатомом" є надзвичайно важливим та цікавим для EDF, адже українська компанія експлуатує подібні типи реакторів, вважає директор ядерного виробництва, галузь "Енергія" Electricite de France Бернар Рош. "Ми хотіли б обговорити всі аспекти експлуатації АЕС, обмінятись досвідом", - зауважив він. Бернар Рош поінформував про ситуацію, котра сьогодні склалась в енергетиці Франції. Так, починаючи з липня минулого року лібералізовано енергоринок на 70% і всі підприємства можуть обирати постачальника електроенергії. А вже з 2007 року конкуренція між постачальниками електроенергії буде стовідсотковою, адже право вибору матимуть і побутові споживачі. Нині EDF являє собою відкрите акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Уряд Франції оголосив, що наприкінці цього року буде виставлено на продаж 30% акцій компанії, причому частину з них на пільгових умовах запропонують працівникам EDF. За словами Бернара Роша, уряд також дозволив компанії будівництво нового реактора на АЕС "Фламанвіль" (Нормандія). "В кінці цього року почнеться громадське обговорення цього проекту, на 2007 рік заплановано почати спорудження, а вже у 2011-му - підключити блок до мережі", - сказав директор ядерного виробництва EDF.

Французьких колег приємно вразили результати, досягнуті НАЕК "Енергоатом". Перш за все, пуск відразу двох ядерних реакторів на Хмельницькій та Рівненській АЕС, а також виробничі показники діяльності компанії: зростання відпуску електроенергії з АЕС України для споживачів з 25,5% у 1990 році до 48% торік (за майже незмінної встановленої потужності); збільшення коефіцієнту використання встановленої потужності відповідно з 62,9% до 81,4%; суттєве зменшення кількості порушень в роботі станцій тощо. "Цього року ми плануємо збільшити виробництво електроенергії на 6,6 млрд. кВтг і досягнути рівня 93,6 млрд. кВтг, забезпечити введення в експлуатацію першої черги Ташлицької ГАЕС, ввести в промислову експлуатацію хмельницький-2 і рівненський-4, виконати необхідні роботи для початку будівництва третього енергоблока ХАЕС, а також реалізувати заплановані заходи Комплексної програми модернізації і підвищення безпеки АЕС", - наголосив генеральний інспектор-директор з безпеки НАЕК "Енергоатом" Данко Білей.

Особливий інтерес під час засідання викликав досвід управління людськими ресурсами компанії EDF та шляхи його впровадження у діяльності "Енергоатома". Адже нині у НАЕК проходить процес реорганізації структури компанії та перегляду кадрової політики. Нещодавно створено дирекцію з кадрів, праці та соціальних питань, а виконавчим директором цього підрозділу призначено Миколу Дудченка. Директор міжнародного департаменту "Людські ресурси" EDF Карлос Бірр-Меза розповів учасникам засідання про особливості організації та управління кадровими ресурсами, політику в області оплати праці і мотивації персоналу французької компанії.

Після цього учасники засідання розглянули результати співробітництва НАЕК "Енергоатом" та Electricite de France у 2004 році. Так, в рамках програми TACIS завершено ряд проектів модернізації першого, другого та третього блоків Рівненської АЕС, реалізація котрих почалась у 1994-1997 рр. Йдеться про переробку рідких відходів, встановлення системи радіологічного спостереження, камер спостереження на проммайданчику станції і т.д. Загалом за десять років вартість обладнання, поставленого на РАЕС, становить майже 10 млн. євро. Крім того, торік почалась реалізація проекту TACIS "Захист першого контура від перевищення тиску на блоках "1 і "2 РАЕС", проведено два тендери і підписано контракт із постачальником (вартість 7,9 млн. євро). Експерти EDF, Framatome, Fortume і Skoda виконали оцінку реалізації заходів з підвищення безпеки четвертого енергоблока РАЕС. Її результати було надано до Європейської Комісії. У рамках двосторонньої співпраці "Енергоатом"-EDF було профінансовано придбання обладнання для кризового центру НАЕК. Українські та французькі фахівці провели численні зустрічі та семінари, розглянувши такі важливі питання як водно-хімічний режим, подовження ресурсу блоків, аварійне реагування тощо. Отож, співпрацю НАЕК "Енергоатом" та EDF у 2004 році було визнано успішною.

Під час засідання Координаційного Комітету сторони обговорили та визначили основні питання для подальшого співробітництва за такими напрямками: експлуатація, аварійне реагування, побратимство, інжиніринг, людські ресурси. Це знайшло відображення у "Плані дій у рамках програми співробітництва і партнерства між НАЕК "Енергоатом" та Electricite de France на 2005-2006 рр.", який підписали Данко Білей та Бернар Рош.
По материалам пресс-релиза ГП НАЭК "Энергоатом".

Читайте також