Президент Украины подписал Указ "О мерах по стабилизации ситуации на рынке нефти и нефтепродуктов"

19.05.2005, 11:06

18 мая Президент Украины Виктор Ющенко подписал Указ "О мерах по стабилизации ситуации на рынке нефти и нефтепродуктов". (укр.)

Згідно з документом, уряд протягом 2005 року має забезпечувати "стабільність і незмінність принципів здійснення фінансової, цінової, податкової, митної політики" щодо операцій з нафтою, нафтопродуктами і газом - це стосується також їх транзиту через територію України. В Указі наголошується, що Кабінет міністрів України не повинен допустити "відновлення вексельної форми розрахунків" під час імпортних операцій з нафтою і нафтопродуктами, так само як і надання переваг тим чи іншим учасникам нафтового ринку.

Президент наголосив, що травнева криза на паливному ринку України виникла через "некоректні дії" Кабміну в сфері ціноутворення та в результаті "надмірного адміністрування" ринку нафти і нафтопродуктів. Таким чином, глава держави звернув увагу членів Кабінету Міністрів "на неприпустимість подібної практики" і нагадав про "персональну відповідальність" за подальше забезпечення стабільності ринку. Протягом тижня уряд має подати для внесення на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Закону "Про податок на додану вартість" для встановлення нульової ставки оподаткування ПДВ операцій з транзиту нафти територією України. Тарифи на транспортування нафти і нафтопродуктів будуть проаналізовані Кабміном у двотижневий термін.

Протягом місяця Кабінет міністрів повинен затвердити програму створення держрезерву світлих нафтопродуктів - до 1 січня 2006 року формування резерву має бути завершене, наголошується в Указі.

Разом із Секретаріатом Президента уряд має за два тижні опрацювати питання утворення делегацій для ведення переговорів щодо поставок в Україну нафти і нафтопродуктів з нафторесурсних держав.

Згідно з Указом В. Ющенка, Міністерство економіки України протягом тижня має скасувати свої акти щодо адміністрування ціноутворення на ринку нафтопродуктів.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також