Всемирный Банк поддерживает реформу образования в Украине

25.05.2005, 17:16

Совет исполнительных Директоров Всемирного банка утвердил кредит в размере $86,59 млн. для реализации проекта "Равный доступ к качественному образованию в Украине". (укр.)

Проект, що розрахований на 4 роки, є першою фазою позики за гнучкою схемою, спрямованою на підтримку реформування сектору освіти в України.

Система освіти України значно постраждала від багатолітньої економічної кризи в країні. Недостатнє фінансування та низький рівень заробітної плати в галузі призвело до погіршення якості освіти.

Проект має допомогти Україні досягнути рівного доступу до якісної освіти та вдосконалити ефективність системи освіти. Цей Проект також має за мету підготувати українських студентів до "суспільства знань" шляхом підвищення рівня обізнаності, знань та професіоналізму вчителів та директорів шкіл з метою впровадження реформ у загальній освіті; підтримки дії щодо покращення умов процесів викладання та навчання в начальній школі; посилення стратегії розвитку та сфери управління в рамках Міністерства освіти та науки України, а також в інших відповідальних установах галузі освіти. Значна частина коштів Проекту спрямована на реабілітацію шкіл та підвищення ефективності шляхом оптимізації шкільної мережі.

Реформування галузі та запропоноване інвестування підвищать рівень впевненості та довіри суспільства до системи, що, у свою чергу, призведе до підвищення рівня якості освіти в цілому.

"Близько 22 тисяч шкіл, 70% яких розташовано у сільській місцевості, пів мільйона вчителів та більше ніж 6 мільйонів учнів отримають реальну користь від підтримки, яку Проект надасть освітнім реформам в Україні". - зазначила Ана Марія Джерія, керівник проекту.

Позику буде надана на стандартних умовах Банку на основі ставки LIBOR (ставка пропозиції на Лондонському міжбанківському ринку депозитів). Це є одновалютна позика деномінована в доларах США, вона має бути сплачена протягом 20 років, включаючи п'ятирічний пільговий період. З 1992 року, коли Україна приєдналася до Світового банку, їй було виділено понад $4,0 мільярди для фінансування 31 проекту.
По материалам пресс-релиза Представительства Всемирного Банка в Украине.

Читайте також