Министр топлива и энергетики Украины провел совещание по вопросам управления угольной отраслью

06.05.2005, 11:15

Министр топлива и энергетики Украины И. Плачков провел очередное совещание с представителями угольных предприятий, профсоюзных организаций и руководителями областных государственных администраций, посвященное усовершенствования структуры управления угольной отраслью. (укр.)

Міністр поінформував присутніх про підсумки роботи вугільної галузі за 4 місяці нинішнього року. Завдання з видобутку вугілля за цей період склало 108,7% (26,2 млн. тонн). На теплоелектростанції відвантажено 7,9 млн. тонн, що на 96,4 тис. тонн більше запланованого.

За станом на 30 квітня заробітна плата на вугільних підприємствах галузі виплачена у сумі 334,5 (90% від нарахованої). Погашено заборгованість із заробітної плати у сумі 1,4 млн. грн.

Разом з тим Міністр зауважив, що вугільні підприємства не у повному обсязі розрахувалися за спожиту електроенергію. Замість 65,7 млн. грн. розрахунки проведені на суму 64,3 млн. грн., у той час як "Енергетична компанія України" стовідсотково розрахувалась із шахтарями за отримане вугілля.

Під час наради обговорювались шляхи подолання проблем, що накопичилися за минулі роки. Одна з причин - недосконала структура управління галуззю. Тому Міністерство веде активну роботу з розробки Енергетичної стратегії України, розрахованої до 2030 року, невід'ємною складовою якої є Концепція розвитку вугільної промисловості.

Першим кроком на шляху реформування має стати чітке розмежування функцій між Міністерством і НАК "Вугілля України". У стислі строки мають бути реалізовані заходи з реформування управління галуззю.

Уже зараз вимальовується чотирирівнева структура управління: Мінпаливенерго - НАК "Вугілля України" - державні підприємства, створені за регіональним принципом, - шахти (шахтоуправління). Для цього у кілька етапів буде проведено роботу з мінімізації кількості рівнів управління господарюючими об'єктами, відбудеться корпоратизація державних вугледобувних та інших підприємств і підготовка їх до приватизації. Після цього НАК "Вугілля України" як відкрите акціонерне товариство почне здійснювати управління державними корпоративними правами підприємств, забезпечуючи потребу національної економіки у вугільній продукції шляхом ефективного управління майном з широким залученням інвестицій.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також