Правительство Украины рассмотрело вопросы развития животноводства и ситуацию на рынке зерна

28.07.2005, 16:01

Кабинет Министров Украины принимает меры для обеспечения стабильности на рынке зерна и разрабатывает программу развития животноводства. (укр.)

Серед головних тем засідання Кабінету Міністрів, яке відбулося 27 липня, - перспективи розвитку тваринництва в Україні та ситуація на вітчизняному ринку зерна.

Зокрема, урядовці разом з представниками асоціацій м'ясовиробників розглянули Державну програму створення сприятливих умов для стабілізації та розвитку тваринництва на 2005-2010 роки.

На думку міністра аграрної політики Олександра Барановського, реалізація цієї програми дасть можливість підвищити ефективність виробництва та забезпечити конкурентоспроможність продукції тваринництва, збільшити обсяги виробництва та рівень споживання м'ясних, молочних та інших продуктів на одну особу, створити додаткові робочі місця в агропромисловому комплексі та підвищити доходи сільського населення.

Передбачається, що виконання цієї програми дасть можливість довести у 2010 році обсяги виробництва м'яса у забійній вазі до 2,5 млн. тонн, молока - до 20 млн. тонн, яєць - до 14, 1 млрд. штук, вовни - до 5 тис. тонн, або збільшити їх порівняно з 2004 роком відповідно на 57, 45, 18 і 56 відсотків.

За дорученням прем'єр-міністра створено робочу групу, яка протягом двох тижнів доопрацює Програму та винесе її на розгляд уряду.

Уряд також розглянув ситуацію на ринку зерна. За словами прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, закупівлі зерна у селян Держрезервом, ДАК "Хліб України" та Аграрним фондом розпочнуться вже в п'ятницю цього тижня. "Вже в п'ятницю на біржах розпочнуться закупівлі", - підкреслила вона.

Юлія Тимошенко наголосила, що обсяги закупівель будуть більш ніж достатніми, щоб селяни могли реалізувати всі необхідні запаси зерна за реальними цінами. "Завдяки підписаним Президентом України змінам до Державного бюджету на 2005 рік сьогодні і Держрезерв, і ДАК "Хліб України", і Аграрний фонд мають належні фінансові ресурси", - підкреслила керівник Уряду.

Прем'єр-міністр повідомила, що заставні ціни на зерно будуть виставлені на рівні 80% від ринкових цін, що дозволить селянам тривалий час зберігати збіжжя на елеваторах доти, доки ціни на ринку не будуть сприятливими для реалізації зерна. Вона висловила впевненість, що ціна на зерно буде постійно зростати, мотивуючи це засухою в деяких країнах та пов'язаним із цим дефіцитом на світовому ринку. Юлія Тимошенко попросила селян не поспішати продавати своє зерно, а також запобігати безготівковим розрахункам із покупцями, де точаться головні фінансові махінації. "Я можу твердо сказати: ціни на зерно будуть зростати кожен місяць, і аграрії це будуть відчувати, тобто немає ніякої необхідності поспішати з реалізацією зерна ", - підкреслила глава уряду.

Низкою своїх рішень уряд значно скоротив накладні витрати постачання зерна від товаровиробників до морських портів. "За загальними підрахунками, всі накладні витрати від селянина до порту скоротяться удвічі", - підкреслила прем'єр-міністр, зазначивши, що раніше накладні витрати становили близько 235 грн. на тонну зерна.

За словами Юлії Тимошенко, були розглянуті всі питання видатків сільгоспвиробників при перевантажені зерна в портах, його транспортуванні та зберіганні в елеваторах. Так, за словами глави уряду, елеватори удвічі знизили тарифи на зберігання зерна. Юлія Тимошенко також повідомила, що "Укрзалізниця" погодилася суттєво знизити тарифи на транспортування зерна.

Підписані днями Президентом України зміни до Держбюджету дозволять також вже наступного тижня повністю розрахуватися із заборгованостями по зарплатах шахтарів. "На базі цього закону вже наступного тижня Уряд направить 320 млн. грн. на погашення боргів із заробітної плати шахтарів, і це буде стосуватися не лише шахтарів, а й усіх суміжних підприємств: автомобільних, ремонтних, які працюють разом із гірниками", - підкреслила глава уряду.

Юлія Тимошенко висловила впевненість, що всі заборгованості будуть погашені повністю протягом наступного тижня. "Я думаю, наступний тиждень стане знаковим. Він закриє всі питання боргів, які є у вугільній галузі", - наголосила керівник уряду.

Уряд також прийняв постанову про системну інвентаризацію корисних копалин в Україні. "Ми маємо зробити повну інвентаризацію, які корисні копалини є в Україні, як ми їх використовуємо, як ведуться розробки цих корисних копалин. Ця постанова саме і започатковує таку роботу. Ми хочемо бачити, чим власне Україна володіє", - зазначила Юлія Тимошенко.

Урядовці не залишили поза увагою і проблеми інвалідів. Зокрема, планується переглянути порядок пільгового оподаткування підприємств, на яких працюють інваліди.

Окрім того, Кабінет Міністрів затвердив Порядок використання коштів Державного бюджету для створення автоматизованої інформаційної системи перетинання державного кордону і банку даних міжвідомчого користування. "В межах програми "Контрабанда - стоп!" ми перейшли на стадію облаштування кордонів цивілізованою технікою, і ця постанова є кроком до здійснення такої роботи", - зазначила прем'єр-міністр. "Через кілька тижнів ми зустрінемося з іноземними компаніями, які сьогодні працюють для того, щоб на грантовій основі Україна отримала досить солідні фінансові ресурси для облаштування кордонів усіма технічними засобами", - зазначила Юлія Тимошенко.

Уряд фактично завершив роботу щодо спрямування додаткових обсягів фінансування капіталовкладень у регіони. "Вчора ми підвели риску, і вже наступного тижня всі кошти почнуть рухатися в регіони, що, безумовно, серйозно пожвавить цей напрямок роботи", - наголосила керівник уряду. Таким чином, капіталовкладення будуть спрямовані на газифікацію сільських районів, будівництво та утримання об'єктів культурної спадщини.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також