Созданная правительством система ввоза в Украину сахара является эффективной и законной

05.08.2005, 10:50

Созданная правительством система ввоза в Украину дешевого сахара для осуществления интервенций Госрезервом является эффективной и абсолютно законной. Об этом заявила на пресс-конференции премьер-министр Украины Юлия Тимошенко. (укр.)

"На позаминулому та вчорашньому засіданнях уряду ми прийняли пакет документів, який створив абсолютно законну систему, що дозволить зрізати цінові піки на ринку цукру. Пов'язана вона з наповненням та освіженням Держрезерву. Ця схема прийнята як в інтересах споживача, так і з урахуванням інтересів виробників", - підкреслила глава уряду.

За словами Юлії Тимошенко, сам Держрезерв буде реалізовувати ввезений цукор через тендери, аукціони, нормальну систему продажу в рамках чинного законодавства. А критика дій, до яких вдався уряд після неприйняття ВР відповідного закону, пов'язана, на думку прем'єр-міністра, із інформаційними спекуляціями політичних сил, які самі й створили "цукрову кризу". "В минулі роки на ввезенні цукру наживалися ті, хто були в спеціальному розпису. А сьогодні прибутки підуть на поповнення Держрезерву та створення стратегічного запасу в країні", - зауважила вона. Використання запропонованої системи дозволить повернути вартість цукру на ринку до цін, які спостерігалися тут навесні (3,20-3,50 грн.). При цьому, в цілому в Україну буде ввезено цукру менше, ніж торік і позаторік (360 та 150 тис. тонн).

В той же час, вчорашній демарш міністра транспорту Євгена Червоненка Юлія Тимошенко пояснює тим, що останній не до кінця розібрався в самій схемі. "Євген Альфредович учора після ознайомлення з матеріалами підтримав рішення уряду, про що і повідомив журналістам", - зазначила вона.

Вчора перед засіданням уряду міністр транспорту та зв'язку Євген Червоненко заявив кореспондентові Укрінформу, що урядовим розпорядженням без погодження з членами уряду була введена "сіра" схема ввезення цукру в Україну. За його словами, цукор ввозила в країну компанія "Укрспецпостач", яка відмовлялася від його розмитнення. Таким чином, згідно з урядовим розпорядженням, уся нерозмитнена продукція безплатно передавалася в Держрезерв України. Занепокоєння у міністра викликала сама наявність схеми, яка теоретично може дозволити ввезти в Україну будь-що без сплати митних зборів.

Після спілкування з Юлією Тимошенко Євген Червоненко заявив, що "приймає урядове рішення, але не погоджується з ним". Міністр юстиції Роман Зварич підтвердив кореспондентові Укрінформу абсолютну законність зазначеної схеми.

Після неприйняття ВР України закону про зниження митних тарифів на цукор міністр економіки Сергій Терьохін заявляв кореспонденту Укрінформу, що в уряду є механізм здійснення інтервенцій на цукровому ринку без підтримки ВР. "Є в нас одна схема. Не хотілося б до неї вдаватися, але якщо обставини змусять, ми підемо на це", - сказав він ще в середині липня.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також