Закон для всех

09.08.2005, 11:28

Пресс-служба Счетной палаты Украины вынуждена вернуться к вопросу обнародования результатов проверки Центральной избирательной комиссии. (укр.)

Відповідно до Закону України "Про Рахункову палату" Центральна виборча комісія повинна була розглянути Висновки Колегії Рахункової палати протягом 15 календарних днів з дня їх отримання та направити Рахунковій палаті заходи щодо усунення виявлених порушень і недоліків. Натомість керівництво ЦВК розпочало в засобах масової інформації трактування та спростування окремих висновків Рахункової палати.

Зазначена перевірка Рахунковою палатою проводилася на виконання Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік".

Звіт про результати перевірки, а також Висновки Колегії Рахункової палати ґрунтуються на матеріалах Акту, складеного за результатами перевірки, який головою ЦВК Давидовичем Я. В., головним бухгалтером та іншими відповідальними особами Комісії підписано без зауважень.

Право підпису на всіх розрахункових і платіжних документах з 1 квітня 2004 року належало Давидовичу Я. В., як заступнику голови Комісії, який, відповідно до розподілу обов'язків, відповідав за організацію формування кошторису, розподіл бюджетних коштів та забезпечення організації обліку надходження і витрат цих коштів.

Формальне реагування з боку керівництва Комісії на виявлені попередніми перевірками Рахункової палати порушення та невжиття вичерпних заходів щодо їх усунення призвели до того, що окремі з них набули сталого характеру. Зокрема: завищення потреби в коштах на проведення виборів; використання коштів, виділених на проведення виборів, на зміцнення матеріально-технічної бази Комісії та розвиток і впровадження в експлуатацію інформаційно-аналітичної системи "Вибори". З року в рік завищуються видатки на оплату праці за рахунок завищення штатної чисельності Секретаріату Комісії, при постійній наявності значної кількості вакантних посад (понад 30 відсотків).

Аудиторами встановлено, що при майже незмінній середньообліковій чисельності працівників Комісії видатки на оплату праці з нарахуваннями зросли за 2003-2005 роки у 6 разів. Так, середньомісячна заробітна плата членів ЦВК у 2004 році становила 6893 грн., а у І кварталі 2005 року - 9173 гривні. В порушення вимог законодавства про оплату праці керівництвом ЦВК були самостійно підвищені посадові оклади членам Комісії та встановлені окремі надбавки, що призвело до незаконних виплат у сумі 1,3 млн. гривень.

За рахунок бюджетної програми "Проведення виборів Президента України" не за цільовим призначенням використано 10 млн. грн. на модернізацію системи "Вибори" та придбання і монтаж обладнання для проведення відеоконференції. У той же час, кошти, які були передбачені у капітальних видатках за програмою "Керівництво та управління у сфері проведення виборів та референдумів" на розробку вказаної системи, були перерозподілені на придбання автомобілів, меблів для облаштування службових кабінетів, проведення ремонтів приміщень Комісії.

У 2004 році Комісією придбано 17 автомобілів на 3 млн. гривень. Крім цього, два автомобілі одержано безкоштовно від Державного управління справами та Секретаріату Кабінету Міністрів України ("Mercedes-Benz 500L" вартістю 686,2 тис. грн. та "Даймлер-Крайслер" вартістю 365,4 тис. гривень).

При визначенні підприємства "Термік" (м. Краматорськ Донецької області) виконавцем робіт з виготовлення та доставки до ТВК виборчих скриньок, в порушення ст.15 Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти", відповідність переможця конкурсу кваліфікаційним вимогам не розглядалася (голова тендерного комітету - Давидович Я. В.). Статутні напрями діяльності цього підприємства не мали відношення до предмету закупівлі і воно фактично виконувало посередницькі функції. Як наслідок, це спричинило додаткові витрати бюджетних коштів.

Постачання виборчих скриньок розпочалося тільки з 06.10.2004, тоді як, згідно з графіком, ТВК мали вже отримати 82,7% скриньок. Додатковою угодою між ЦВК та підприємством "Термік" від 14.10.2004 було зменшено обсяг виробництва скриньок та збільшена їх ціна. В результаті, вартість виготовлення скриньок збільшилася на 11106 тис. гривень.

Враховуючи наближення дати голосування та невиконання підприємством "Термік" договірних зобов'язань, Комісія вимушена була залучити до виготовлення скриньок "Васильківський завод холодильників", але вже за вищими цінами, що потребувало додаткового залучення ще 4476,8 тис. гривень.

Відсутність належного контролю за застосуванням нових цін надала можливість підприємству "Термік" занизити кількість виборчих скриньок, виготовлених за старими (нижчими) цінами, що призвело до завищення вартості продукції на 3753 тис. гривень.

Рахункова палата розуміє особливості та складнощі останнього виборчого процесу, проте це не відміняє норми чинного бюджетного законодавства щодо порядку використання бюджетних коштів. Сподіваємось, що ЦВК нарешті зреагує на зауваження Рахункової палати, як того вимагає закон, а виявлені перевіркою недоліки допоможуть Комісії при проведенні наступних виборів налагодити надійну систему фінансового забезпечення виборчого процесу, обліку та контролю за використанням бюджетних коштів. Що стосується порушень законодавства, то належну оцінку їм повинна дати Генеральна прокуратура.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також