С начала года таможенники Украины пресекли более 17 тыс. нарушений

16.09.2005, 14:16

С начала текущего года таможенные органы Украины пресекли более 17 тыс. нарушений таможенного законодательства. И это несмотря на полное отсутствие финансирования мероприятий, предусмотренных программой "Контрабанде-стоп". (укр.)

При цьому, у порівнянні з минулим роком, середня вартість предметів правопорушень по одній справі зросла майже в два рази (з 23 до 44 тис. грн.). Крім того, митники порушили 215 кримінальних справ про контрабанду.

Разом з тим, головним результатом активізації боротьби з контрабандою та порушеннями митного законодавства в Україні є виведення багатьох товарів з тіні при імпорті, та, як наслідок, зростання митних платежів до Держбюджету. Протягом січня-серпня 2005 року Держмитслужба забезпечила надходження до бюджету у сумі майже 19,4 млрд. грн., що на 74,5 % (або на 8,3 млрд. грн.) більше аналогічного періоду минулого року.

Слід зазначити що зазначене зростання платежів відбулося в умовах несприятливих для збільшення митних платежів змін у законодавстві та підвищення курсу гривні. Зокрема зростають суми ПДВ, сплачені векселем, протягом року на більшість товарних позицій зменшено ставки мита, у 2 рази збільшено кількість позицій із нульовою ставкою. При цьому, лише у серпні темпи росту платежів у порівнянні із минулим роком (+99,3%) майже в 3 рази перевищили темпи зростання імпорту (+35,8%).

Враховуючи зазначене, Держмитслужба вважає необ'єктивними публікації в окремих ЗМІ про неефективність роботи митної системи в цілому. Що ж стосується виконання програми "Контрабанді-стоп", то, як відомо, відповідальність за її виконання покладено на правоохоронні органи, оскільки не маючи достатніх повноважень, митники не спроможні самостійно викорінити це явище.
По материалам пресс-службы Государственной таможенной службы Украины.

Читайте також