Финал Всеукраинской студенческой олимпиады по программированию

17.09.2005, 14:02

С 7 по 9 сентября 2005 года в Винницком национальном техническом университете прошел финал Всеукраинской студенческой олимпиады по программированию. Уже второй год олимпиада имеет статус официального четвертьфинала чемпионата мира. (укр.)

Цього року до чвертьфіналу увійшли 26 кращих команд України із 120 команд, що виступали у півфіналах, а також команда Технічного університету Молдови. На жаль, з технічних причин, не прибула команда Королівства Швеції, яка була заявлена на змагання і неодноразово підтверджувала свою участь в них.

Головною метою олімпіади стало надання можливості українським студентам продемонструвати свою майстерність у мистецтві розробки алгоритмів та програм С, С++, Pascal на високому міжнародному рівні. Крім того ця подія дозволить підняти імідж України у галузі інформаційних технологій.

Кожна команда мала лише один комп'ютер, адже результатом змагання мала бути колективна творчість. Змагання між командами програмістів, згідно правил першості світу, проходили англійською мовою.

У фіналі взяли участь команди таких університетів: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Національний технічний університет України, Запорізький національний технічний університет, Вінницький національний технічний університет, Донецький національний технічний університет, Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський національний університет ім. В.Н. Карабіна, Технічний університет Молдови та інші.

Після підведення підсумків, місця розподілились таким чином:

Міс-це Місце з/п Університет Задач Балів
1 1 Харківський національний університет радіоелектроніки - 2 7 971
2 2 Київський Національний університет ім.Т.Шевченка - 1 (кіб.) 6 1064
3 Донецький національний технічний університет - 2 5 781
3 4 Національний технічний університет України "КПІ" (фіз.-тех) - 1 4 330
5 Львівський національний університет імені Івана Франка 4 351
6 Вінницький національний технічний університет - 1 4 408
7 Національний технічний університет України "КПІ" - 3 4 427
8 Національний технічний університет України "КПІ" - 2 4 435
9 Харківський національний університет радіоелектроніки - 1 4 566
10 Київський Національний університет ім.Т.Шевченка - 2 (м-мат) 4 627
11 Донецький національний технічний університет - 1 3 151
12 Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського м. Сімферополь 3 211
13 Національний університет "Києво-Могилянська академія" 3 224
14 Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова 3 290
15 Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна - 1 3 369
16 Дніпропетровський національний університет 3 417
17 Запорізький національний технічний університет - 1 3 466
18 Національний університет "Львівська політехніка" 3 502
19 Київський Національний університет ім.Т.Шевченка - 3 (м.-мат) 3 720
20 Запорізький національний технічний університет - 2 2 109
21 Запорізький національний технічний університет - 3 2 132
22 Донецький національний університет 2 154
23 Національний авіаційний університет 2 179
24 Вінницький національний технічний університет - 2 2 237
25 Технічний університет Молдови 2 253
26 Запорізький інститут економіки та інформаційних технологій 2 336
27 Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна - 2 2 560

Команди-переможниці будуть представляти Україну у жовтні цього року на міжнародних змаганнях у Румунії за рахунок Міністерства освіти та ТОВ "Арт-мастер".

Переможці були нагороджені цінними призами загальною, виключно за рахунок спонсорських коштів. За 1 місце переможці отримали три струменевих фотопринтери Canon. За 2 місце - три сканери Canon та три МР3 плейери з флеш-пам'ятью на 512 Мб. За 3 місце - три комплекти колонок, три комплекти радіонаушників та три флеш-пам'яті по 128 Мб. Тренер переможців отримав TV-тюнер, інші тренери - комп'ютерні аксесуари.

По відгукам учасників та тренерів команд організаційно-технічний рівень олімпіади уперше був кращим за рівень Бухарестського півфіналу.

Головною особливістю змагань цього року стала поява Генерального спонсора - київської компанії "Арт-мастер". Спонсори не тільки надали фінансову і інформаційну підтримку олімпіади, але й взяли безпосередню участь в організації олімпіади.

Яскраво були проведені вечірка знайомств у диско-клубі "СпортТайм", на яку спеціально був запрошений відомий ді-джей зі Львову, і виїзд на Соцькі озера. Сподобався учасникам видовищний фільм "Острів" у кінотеатрі ім. М.Коцюбинського та заключний фуршет в університетській їдальні.

За їх допомогою була організована прес-конференція з представниками ЗМІ. Репортажі про олімпіаду вже пройшли по усіх вінницьких телеканалах: "Іштар", "ВДТ-6", "5 канал", "ВІТА" та по "ІСТV". Готуються статті про олімпіаду в спеціалізованих українських комп'ютерних журналах "PC World" та "Компьютерное обозрение", а також у вінницьких виданнях "33 канал", "Молодіжна газета Вінниччини", "РІА", "Місто", "Україна молода", "Вінницька газета", "Подолія", "Вінницькі відомості".

Компанія "Арт-мастер" знімала на відео усі заходи і готує фільм про олімпіаду. Це сприятиме рекламі олімпіади і буде представлено в штаб-квартиру АСМ як свідчення про здатність України проводити змагання рівня півфіналу першості світу. Тобто, сьогодні ми можемо розпочинати цілеспрямовану боротьбу за організацію в Україні півфіналу першості світу з програмування.
По материалам пресс-релиза ООО "Арт-мастер".

Читайте також