Состоялись переговоры глав парламентов Украины и Финляндии

29.09.2005, 13:08

В рамках официального визита спикера Парламента Республики Финляндия Пааво Липпонена в Украину прошли переговоры с председателем Верховной Рады Украины Владимиром Литвиным. (укр.)

Зазначалося, що відсутність проблемних питань у двосторонніх відносинах, традиційні довготривалі дружні стосунки між обома народами, обопільна зацікавленість двох держав в активізації політичного діалогу є міцним підгрунтям для дальшого розвитку україно-фінської співпраці.

Спікери наголосили на необхідності дальшої активізації міжпарламентських зв'язків на рівні груп дружби, комітетів, апаратів парламентів.

"Двосторонні контакти між парламентами набувають все більшої ваги", - сказав П. Ліппонен, який висловив готовність до тіснішої співпраці парламенту Фінляндії з Верховною Радою України.

В ході розмови співрозмовники торкнулися питання щодо ситуації напередодні парламентських виборів в Україні. "Передвиборча кампанія, яка де-факто вже розпочалася, все більше впливає на політичну ситуацію в Україні", - зазначив В. Литвин.

П. Ліппонен привітав зусилля, докладені Верховною Радою України з пошуку порозуміння, що в результаті сприяло формуванню уряду на чолі з Ю. Єхануровим. "Таке рішення Глави держави в тому числі сприяє розширенню бази підтримки Президента України в суспільстві", - зазначив В. Литвин.

За словами голови Верховної Ради України, "ключовим завданням нині перед Верховною Радою України та урядом є прийняття бюджету на наступний рік". "Зрозуміло, що кожен документ має свої вади, не може бути абсолютним, ідеальним, але ми спільно повинні наблизитися до розуміння важливості формування бюджету розвитку, в якому буде менше популізму і більше реалізму. Нам потрібна об'єктивна оцінка і щоденна робота", - підкреслив В. Литвин.

Значну увагу було приділено процесам в Європі, пов'язаним із розширенням ЄС, а також перспективам євроінтеграційних процесів в Україні.

"Ми хочемо продемонструвати нашу підтримку реформам в Україні та вашим намаганням інтегруватися до Європейського Союзу",- сказав П. Ліппонен, спікер парламенту країни, яка головуватиме в ЄС наступного року.

"Я б хотів, щоб на Україну дивилися не лише з точки зору кінцевої точки, до якої ми повинні прийти, а також оцінюючи шлях, який пройшла Україна, динаміку, яку ми маємо, і перспективи, які відповідають прагненням і розумінню українського народу", - сказав В. Литвин.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також