Банки Украины и Беларуси углубляют сотрудничество

20.01.2006, 12:15

Соглашение о сотрудничестве между Ассоциацией украинских банков (АУБ) и Ассоциацией белорусских банков (АББ) подписали в Киеве 19 января президент АУБ Александр Сагоняко и председатель АББ Феликс Чернявский. (укр.)

По завершенню церемонії підписання угоди керівники обох Асоціацій дали в АУБ представникам ЗМІ прес-конференцію на тему: "Розвиток та співпраця систем комерційних банків України та Білорусі".

Як повідомили учасники прес-конференції, метою підписання угоди є:

- зміцнення ділових зв'язків та співпраці між банками і організаціями, що входять до складу Асоціації білоруських банків і Асоціації українських банків, з метою розвитку і зміцнення банківських систем обох країн;

- здійснення обміну інформацією про стан економіки Білорусі та України про їхні банківські системи;

- сприяння поширенню передового досвіду у сфері банківських технологій і банківських послуг; здійснення обміну інформацією про новації в організації банківської справи, на фінансовому і валютному ринках обох держав;

- сприяння обмінові досвідом службовцями банків - членів Сторін, перепідготовці і підвищенню кваліфікації банківського персоналу;

- проведення спільних консультацій, нарад, конференцій з питань фінансово-банківської діяльності тощо.

Учасники прес-конференції наголосили на необхідності посилення співпраці між комерційними банками України і Білорусі, в чому підписання згаданої Угоди буде важливим кроком.

Під час прес-конференції голова Асоціації білоруських банків Фелікс Чернявський поділився з журналістами своїми враженнями від роботи Національного банку України, Асоціації українських банків, комерційних банків України.

Зокрема, білоруського гостя цікавили напрямки діяльності Асоціації українських банків, її взаємодія з комерційними банками, співпраця з Національним банком України, Комітетами Верховної Ради України, іншими державними установами та організаціями. В АУБ він отримав інформацію про нагальні проблеми та досягнення. Був поінформований про діючу в Україні систему гарантування вкладів населення, систему електронних платежів, заходи щодо успішного подолання кризи 1998 р. та зняття з України санкцій FATF в 2003 р., довготривалу боротьбу за забезпечення повноцінної конкуренції на ринку послуг збройної охорони банків тощо.

Зі свого боку голова АББ поінформував, що їх Асоціація створена в 1990 р., до її складу зараз входить близько 18 республіканських банків з розгалуженою мережею філій і відділень по всій республіці (близько 500), 1 представництво іноземного банку і кілька організацій, діяльність яких по'язана з функціонуванням банківської системи. Банкам-членам Асоціації належить майже 90% активів і всього банківського капіталу.

Асоціація білоруських банків бере участь у розробці і реалізації грошово-кредитної політики, у підготовці проектів нормативно-правових актів, розробляє і направляє в державні органи пропозиції з регулювання банківської діяльності, організовує і проводить конференції, семінари, виставки та інші заходи щодо питань грошово-кредитної політики і банківської справи, сприяє становленню і розвитку співробітництва банків Білорусі з закордонними фінансово-кредитними організаціями; надає членам Асоціації правову, організаційну, консультаційну та іншу допомогу.

Під час прес-конференції керівники АУБ та АББ позитивно оцінили результати зустрічі, висловилися за необхідність поглиблення співпраці, регулярних контактів, обміну інформацією тощо, що сприяло б розвитку співпраці систем комерційних банків України та Білорусі в цілому.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також