Более 52 тысяч обращений граждан поступило в парламент Украины

23.10.2006, 11:51

В Верховную Раду Украины в январе-сентябре 2006 года поступило более 52 тысяч предложений, заявлений и жалоб от граждан. (укр.)

Заяви і скарги надсилають як окремі громадяни, так і представники ветеранських, релігійних, інших громадських організацій, учасники сходів, зборів і мітингів. Як повідомив Відділ з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України, за дев'ять місяців 2006 року одержано 3171 колективну заяву, що їх підписали майже 11 тисяч громадян.

Упродовж останніх трьох місяців кількість звернень зростала щомісяця. Це можна пояснити тим, що було створено парламентську коаліцію, комітети Верховної Ради України, обрано керівництво Верховної Ради України.

Звернення розглядалися в парламентських комітетах, депутатських фракціях, структурних підрозділах апарату Верховної Ради України.

Протягом дев'яти місяців 2006 року комітетами Верховної Ради України і Спеціальною контрольною комісією Верховної Ради України з питань приватизації розглянуто 7721 звернення громадян, депутатськими фракціями - 8811. Понад 2 тисячі громадян звернулися безпосередньо до керівництва Верховної Ради України. Близько 36 тисяч пропозицій, заяв і скарг громадян опрацьовано в апараті Верховної Ради України.

У зверненнях найчастіше порушувались питання забезпечення законності та охорони правопорядку (майже кожна четверта заява і скарга (всього 15270 звернень). Це переважно скарги на неправомірні, на думку заявників, дії представників силових структур. Чимало й нарікань на процесуальні дії суддів.

Кожне п'яте звернення (12786) стосувалося гострих проблем у соціальній сфері, в основному незадовільним, на думку авторів, вирішенням питань пенсійного забезпечення.

Частина заяв і скарг громадян (5837), стосувалася роботи реформованих підприємств, розвитку середнього і малого бізнесу, проблем приватизованого сектору економіки.

У 4542 зверненнях громадяни порушували питання житлово-комунального господарства (переважно скарги на високі житлово-комунальні тарифи).

За допомогою до Верховної Ради України продовжують звертатися представники соціально незахищених верств населення: інваліди, люди похилого віку, багатодітні сім'ї. У січні-вересні 2006 року до Верховної Ради України надійшло 5496 заяв і скарг від інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни, бойових дій; 3613 - інвалідів загального захворювання; 1895 - ветеранів праці; 8781 - пенсіонерів.

Протягом дев'яти місяців 2006 року у Верховній Раді України майже 8 тисяч осіб побували на особистому прийомі, в тому числі до керівництва парламенту звернулися 377 громадян, до парламентських комітетів - 579, до депутатських фракцій - 185.

У квітні-вересні цього року понад 100 тисяч громадян звернулися на місцях до народних депутатів України та їх помічників-консультантів. За цей період розглянуто 27630 письмових звернень, проведено 6993 особистих прийоми виборців.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також