В банковской системе участились случаи мошенничества при оформлении кредитов

25.10.2006, 16:44

Ощадбанк предупреждает, что в банковской системе распространяются случаи мошенничества при оформлении кредитов. (укр.)

Останнім часом зі зростанням обсягів кредитування фізичних осіб активізували свою діяльність шахраї, які намагаються отримати кредити в установах українських банків незаконним шляхом.

Зокрема, вони вишукують серед малозабезпечених верств населення осіб, які за певну незначну винагороду дають згоду отримати в банківських установах на своє ім'я кредит або виступити поручителем за іншим кредитом. Шахраї запевняють їх, що отримані ними кредитні кошти буде своєчасно повернуто банківській установі і жодних проблем у "позичальника" не виникне. Обдурених людей організатори "позичок" забезпечують фіктивними довідками про місце роботи та отриману заробітну плату, а в подальшому і чеками про нібито придбаний товар. Маючи на руках такі довідки та інші необхідні документи, ці особи звертаються до банківської установи за отриманням кредиту.

Слід зауважити, що надання банківській установі свідомо фіктивних документів уже є протиправним діянням, за яке передбачена кримінальна відповідальність. Найбільші ж проблеми починаються у "позичальника" через місяць після надання банком кредиту, оскільки, незважаючи на те, що цих коштів він і в очі не бачив, вся відповідальність за їх повернення банку лягає на особу, на яку оформлено позичку.

Ощадний банк звертається до громадян з проханням не втрачати пильності в ситуаціях, коли таким чином пропонують "легкі" гроші, та завжди пам'ятати народну поговірку про те, що "безкоштовний сир буває тільки в мишоловці".
По материалам пресс-службы Ощадбанка.

Читайте також

Читайте также