Ощадбанк -эффективный финансовый инструмент правительства в проведении реформ

09.10.2006, 11:56

6 октября состоялась встреча премьер-министра Украина Виктора Януковича с председателем открытого акционерного общества "Государственный сберегательный банк Украины" Александром Морозовым. (укр.)

6 жовтня відбулась зустріч прем'єр-міністра України Віктора Януковича з головою відкритого акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" Олександром Морозовим. У ході зустрічі обговорювалися деякі питання стосовно ролі державних банків у реформуванні економіки країни та стратегія розвитку Ощадбанку.

Олександр Морозов доповів главі уряду про позитивну динаміку фінансових результатів Ощадбанку з початку його реформування. Зокрема, за 2005-2006 роки банк отримав найбільший прибуток, ніж сумарно за всі роки незалежності. За результатами нещодавньої перевірки діяльності банку Нацбанком України було прийнято рішення про підвищення комплексної рейтингової оцінки "C.A.M.E.L.S." Ощадбанку на один пункт. Таким чином, початок реформування Ощадбанку дає позитивні результати. Наступним етапом змін передбачається подальша капіталізація банку через збільшення статутного капіталу, що дасть змогу збільшити частку ринку та утримати високі темпи приросту кредитного портфеля. На зустрічі пропозиції О. Морозова щодо капіталізації Ощадбанку з розумінням сприйнято прем'єр-міністром В. Януковичем. "Відповідні рішення щодо капіталізації дадуть можливість Ощадбанку зайняти належні йому конкурентні позиції серед лідерів фінансового ринку, сприятимуть залученню банку до виконання державних та великих інвестиційних проектів, зокрема енергозберігаючих", - прокоментував О. Морозов.

Прем'єр-міністр підтвердив позицію щодо незмінності у виборі Ощадбанку як партнера уряду в обслуговуванні енергоринку. Державні банки є сучасними фінансовими інструментами уряду, який має наміри провести серйозні реформи в економіці і ефективно використовувати державні банки в їх реалізації - у цій стратегії позиції прем'єр-міністра та голови правління Ощадбанку повністю збіглись.

Крім цього, О. Морозов представив главі уряду розроблені Ощадбанком загальні принципи формування Наглядових рад державних банків. Стосовно квоти парламенту, яка на сьогодні в Наглядовій раді Ощадбанку не заповнена, обговорювався принцип, за яким парламентська коаліція має призначати кожну кандидатуру - окремим рішенням, а не пакетним голосуванням.

У ході зустрічі було обговорено хід виплат компенсацій вкладів колишнього Ощадбанку СРСР. Віктор Янукович зазначив, що особисто контролює процес повернення знецінених вкладів громадянам. Він відзначив, що сьогодні є час спокійно і професійно, без передвиборчого популізму попрацювати над реформуванням процесу виплати компенсацій для його істотного прискорення. Глава уряду дав доручення Першому віце-прем'єру, міністру фінансів Миколі Азарову та голові правління ВАТ "Ощадбанк" Олександру Морозову розробити та внести на розгляд уряду проект постанови щодо проведення інвентаризації вкладів колишнього Ощадбанку СРСР. Це дасть можливість уточнити інформацію про реальні обсяги заборгованості і визначити темпи, якими уряд має завершити погашення заборгованості перед вкладниками. В цьому контексті обговорювалися окремі нові механізми погашення заборгованості. Зокрема, О. Морозов вважає, що частину боргу доцільно оформити державними облігаціями, які вже зараз можуть використовуватися як застава у споживчому кредитуванні населення.
По материалам пресс-службы Ощадбанка.

Читайте також

Читайте также