Укрзализница объяснила причины столкновения поезда с грузовым автомобилем

11.11.2006, 15:34

Причиной столкновения скорого поезда "Санкт-Петербург - Киев" с грузовым автомобилем названо грубое нарушение водителем МАЗа правил дорожного движения на железнодорожном переезде. (укр.)

Грубе порушення водієм вантажівки правил дорожнього руху на залізничному переїзді призвело до тяжкого травмування машиніста пасажирського поїзда "Санкт-Петербург - Київ".

Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася 10 листопада о 18.20 на залізничному переїзді неподалік від села Липовий Ріг Ніжинського району Чернігівської області, тяжко травмовано машиніста пасажирського поїзда N54 "Санкт-Петербург - Київ".

Як повідомив начальник Головного управління безпеки руху та екології Укрзалізниці Василь Мельничук, зіткнення пасажирського поїзда з вантажним автомобілем МАЗ із причепом сталося на переїзді без чергового із справно працюючою сигналізацією. Водій вантажівки порушив правила дорожнього руху, не прореагувавши на попереджувальну сигналізацію. Коли до переїзду залишалось близько 200 метрів, а поїзд рухався зі швидкістю 90 км/год, автомобіль пригальмував перед переїздом, а потім виїхав на переїзд і зупинився. Водій автомобілю встиг вистрибнути з кабіни автомобілю, залишивши вантажівку з причепом на залізничній колії. Машиніст поїзда застосував екстрене гальмування, але зіткнення з причепом, завантаженим металевими трубами, уникнути не вдалося. Удар був настільки потужний, що зім'яв кабіну локомотива, пошкодив електровоз.

На щастя, ніхто із пасажирів не постраждав. Машиніста поїзда з тяжкими травмами негайно доставили в Ніжинську лікарню, де йому зробили операцію. Зараз працівник залізниці знаходиться в лікарні м. Чернігів.

Унаслідок аварії затримка руху поїздів на даній ділянці склала більше 2-х годин. О 21:15 рух було поновлено. Укрзалізниця зазнала збитків на кілька мільйонів гривень.

Тим часом в Укрзалізниці наголошують на необхідності будівництва шляхопроводів на перехрещеннях залізниць з автомобільними дорогами та активної участі у цьому напрямі місцевої влади. Державною програмою забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах, яка діє з 2003 року, передбачено будівництво таких шляхопроводів за рахунок державних коштів. Проте дотепер жодного шляхопроводу не побудовано.

"Місцеві органи влади не надають жодної допомоги залізничникам у напрямку забезпечення безпеки руху. Вся робота технічного та профілактичного характеру виконується тільки залізничниками. З 2003 року діє Державна програма забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах, вулицях міст інших населених пунктів та залізничних переїздах, яка передбачає ряд заходів для створення безпечних та комфортних умов руху. З боку Укрзалізниці всі передбачені програмою заходи, що стосуються переїздів, виконуються в повному обсязі", - повідомив Василь Мельничук.

Укрзалізниця закликає місцеві органи влади активно включитися до роботи з будівництва шляхопроводів замість залізничних переїздів, що дозволить підвищити безпеку руху, зменшити кількість ДТП та зберегти життя людей.

За даними Головного управління безпеки руху та екології Укрзалізниці, станом на 11 листопада 2006 року кількість ДТП на залізничних переїздах, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросла і становить 117 випадків проти 81. Під час ДТП загинуло 26 осіб та травмовано 39. При цьому всі пригоди трапляються саме з вини водіїв. "Ми закликаємо водіїв бути особливо обережними на переїздах, дотримуватися правил дорожнього руху, оскільки недбалість горе-водіїв не лише наносить збитки державі, а й навіть призводить до загибелі людей", - наголошує Василь Мельничук.

По материалам пресс-релиза Управления по связям с СМИ Укрзализницы

Читайте також