Украина осуществила выпуск еврооблигаций на сумму $1 миллиард

16.11.2006, 13:54

15 ноября 2006 года Украина успешно осуществила новое заимствование на международном рынке капиталов на сумму $1 миллиардов сроком на 10 лет в формате "144A Reg S". (укр.)

Організаторами запозичень виступили інвестиційні банки Credit Suisse, Deutsche Bank и UBS Investment Bank.

Виїзна презентація випуску для міжнародних інвесторів відбулася в містах Лос-Анджелесі, Нью Йорку та Лондоні 10-14 листопада.

Проект України викликав широкий інтерес у міжнародних інвесторів. Загальний попит склав більш ніж $2,4 мільярда. У запозиченні взяли участь 165 міжнародних інвесторів. В результаті реалізованого проекту Україна істотно розширила свою інвесторську базу і залучила нових інвесторів, зокрема, із США, а також країн Європи і Азії.

Вперше Україна здійснила еврооблігаційні запозичення з рекордно низькою маржою, що забезпечило процентну ставку на рівні 6,58% річних. Зниження процентної маржі свідчить про зростання довіри до України та підтверджує якість реформ та економічного прогресу, досягнутого за останній час.

Запозичення на зовнішніх ринках капіталів було здійснено відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2006 рік". Ним передбачено, що дефіцит бюджету у розмірі 12,9 мільярда гривень має покриватись за рахунок зовнішніх, внутрішніх запозичень та надходжень від приватизації. "Враховуючи те, що за 8 місяців поточного року не було здійснено жодного запозичення ні на зовнішньому, ні на внутрішньому ринку капіталів, а від приватизації надійшло лише близько 10% річних призначень, Урядові довелось у рекордно короткі терміни розпочати роботу щодо пошуку коштів для погашення дефіциту бюджету, - повідомив заступник міністра фінансів Сергій Макацарiя. - Так, із 4 вересня було розпочато системну роботу щодо випуску облігацій внутрішньої держаної позики, а за два місяці Міністерство фінансів провело підготовчу роботу щодо випуску євробондів і успішно розмістило їх на зовнішніх ринках капіталів".

"Загалом, проект з розміщення євробондів викликав широку зацікавленість інвесторів з країн Європи, Азії та США", - продовжив урядовець. За словами Сергія Макацарiя, міжнародні експерти вважають, що це запозичення має рекордно низьку процентну маржу порівняно з запозиченнями, які здійснювались раніше. Починаючи з 2000 року Міністерство фінансів 4 рази розміщувало євробонди у доларах:

- у 2000 році - під 11% доходності;

- у 2003 - під 7,65% доходності;

- у 2004 - під 6,875% доходності;

- у 2006 - під 6,58% доходності.

Тобто, порівняно з попереднім запозиченням у 2004 році, доходність по єврооблігаціях України у доларах поточного року нижча на 29,5 базисних пункта.

"Це є показником надзвичайної привабливості українських державних боргових інструментів на міжнародному ринку капіталів. І свідчить про те, що прозора, виважена боргова політика, якість реформ, сталі макроекономічні показники та, відповідно, зростання довіри інвесторів забезпечують зниження вартості цього запозичення", - повідомив заступник міністра фінансів України Сергій Макацарiя.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також