Евроадаптация украинского законодательства - вопрос общегосударственного уровня

21.11.2006, 15:32

Адаптация законодательства Украины к законодательству Европейского Союза станет одним из основных элементов нового Соглашения о партнерстве и сотрудничестве между Украиной и ЕС, обсуждение и разработка которого начнется в начале следующего года. (укр.)

Про це повідомив Голова Представництва Європейської Комісії в Україні посол Ієн Боуг під час зустрічі з Міністром юстиції України Олександром Лавриновичем, яка відбулася в Міністерстві юстиції. У ході зустрічі було наголошено, що гармонізація українського законодавства до європейського є питанням загальнодержавного рівня.

Ієн Боуг обговорив з українським міністром доцільність проведення низки круглих столів з представниками депутатських фракцій Верховної Ради за участю представників Європейської комісії. На думку посла, такі зустрічі сприяли б інформуванню депутатів та передачі досвіду в сфері гармонізації національного законодавства до європейського.

Олександр Лавринович запевнив представника Європейської комісії, що Україна має усі необхідні механізми й інструменти для адаптації законодавства України, яка передбачена Угодою про партнерство та співробітництво між Україною та Європейським Союзом, а також Планом дій європейської політики сусідства.

Україна взяла на себе зобов'язання вживати заходів для поступового приведення національного законодавства у відповідність до законодавства Європейського Союзу у визначених сферах, підписавши 16 червня 1994 р. Угоду про партнерство та співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами (Європейським Союзом) та їх державами-членами.

Згідно з Угодою, до пріоритетних сфер належать: митне право; законодавство про компанії; банківське право; бухгалтерський облік компаній; податки, включаючи непрямі; інтелектуальна власність; охорона праці; фінансові послуги; правила конкуренції; державні закупівлі; охорона здоров'я та життя людей, тварин, рослин; довкілля; захист прав споживачів; технічні правила і стандарти; транспорт; енергетика, включаючи ядерну.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також