Украина изучает европейский опыт утилизации отходов

25.11.2006, 15:59

23 ноября в Киеве при участии Министерства охраны окружающей природной среды Украины и в сотрудничестве с Украинской упаковочно-экологической коалицией УкрПЕК прошел международный семинар на тему "Обращение с отходами упаковки в странах ЕС и Украине". (укр.)

До участі у семінарі було запрошено делегацію Європейської Комісії в Україні на чолі з її головою Ремі Дюфло. З української сторони у семінарі взяли участь заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища України Степан Лизун, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Валерій Кальченко.

Метою зустрічі є не просто ознайомлення з європейським досвідом збирання, переробки та утилізації відходів упаковки, а й визначення конкретних кроків щодо втілення сучасних систем виробництва задля вирішення серйозної екологічної проблеми. Для цього, перш за все, потрібні відповідні законодавчі акти, які поки що в Україні майже відсутні. Саме тому пан Ремі Дюфло у своїй доповіді детально зупинився на стратегії європейського законодавства щодо відходів. Адже Європа оголосила жорстку політику стосовно поводження з твердими побутовими відходами, останніми роками кардинально змінивши законодавство у цій сфері.

Як Україна адаптує своє екологічне законодавство до вимог ЄС, і які можливості до імплементації європейських норм в українське законодавство існують у нас на сьогодні? З цієї теми зробив доповідь спеціальний радник Українсько-європейського консультативного центру з питань законодавства UTPLAC Юріс Озолінс. Учасників семінару було поінформовано про досвід втілення "Директиви ЄС 94/62/EC про упаковку та відходи упаковки" промисловими підприємствами Європи, зокрема, у нових країнах - членах Євроспільноти Латвії, Чехії, Польщі.

Український стан проблеми також був предметом детального обговорення. Побутовими відходами і відходами упаковки, можна твердити, наша країна захлинається. Ми продукуємо щороку 8-12 тисяч тонн твердих побутових відходів, але переробляємо лише 5%. Решту складуємо на спеціальних полігонах, нерідко - на стихійних звалищах, що аж ніяк не іде на користь довкіллю. Державна політика у цій сфері на даний час виробила конкретні кроки. Так, Мінприроди розробило Закон України "Про упаковку та відходи упаковки". Презентація документу і його обговорення відбулися в ході семінару.
По материалам пресс-службы Министерства охраны окружающей природной среды Украины.

Читайте також