В Киеве появится памятный знак в честь Украинской Хельсинской группы

09.11.2006, 12:52

9 ноября исполняется 30 лет со дня создания Украинской общественной группы содействия исполнению Хельсинских соглашений. (укр.)

Враховуючи неоцінений внесок Української Громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод у вітчизняний та світовий правозахисний рух, відродження вільної громадської думки, у справу боротьби за демократію і незалежність України, Прем'єр-міністр України Віктор Янукович приділяє велику особисту увагу відзначенню цієї ювілейної річниці, вшануванню мужності ветеранів правозахисного руху.

В цьому контексті Віктор Янукович доручив Міністру юстиції Олександру Лавриновичу за участю громадського організаційного комітету з відзначення 30-ї річниці створення згаданої Української Громадської групи утворити організаційний комітет та забезпечити реалізацію заходів, покликаних на державному рівні відзначити цю подію.

Крім того, Прем'єр-міністром було дано доручення Міністру культури і туризму Юрію Богуцькому спільно з іншими причетними міністерствами та Київською міською держадміністрацією вирішити питання щодо встановлення у м. Києві пам'ятного знака, присвяченого Українській Громадській групі сприяння виконанню Гельсінських угод, а також пам'ятної дошки на будинку, де мешкав голова Української Гельсінської групи Микола Руденко.

Відповідно до доручення Глави Уряду буде збільшено кількість та розмір довічних державних іменних стипендій громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність, надано матеріальну допомогу колишнім членам Української Громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод, поліпшено їх медичне та соціально-побутове обслуговування.

В рамках відзначення 30-річчя заснування Української Гельсінської групи, на виконання доручення Віктора Януковича, в Україні проводитимуться "круглі столи" на тему "Українська Гельсінська група - приклад боротьби за права людини для сучасників", інші тематичні заходи, покликані популяризувати громадсько-політичну та правозахисну діяльність Української Громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод.

Разом з тим Прем'єр-міністр України доручив Держкомтелерадіо видати, з нагоди 30-ї річниці Української Гельсінської групи, наукову та науково-популярну літературу, присвячену її діяльності, та забезпечити підтримку видавничої діяльності правозахисних організацій колишніх репресованих.

Також заплановано всебічне висвітлення на радіо і телебаченні заходів з відзначення 30-ї річниці створення Української Громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод, випуск тематичних поштових конвертів і марок.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також