Украина поддерживает резолюцию ООН относительно Ирана

27.12.2006, 11:55

Министерство иностранных дел Украины дало комментарии относительно резолюции Совета Безопасности ООН по вопросам осуществления Ираном ядерных программ. (укр.)

Україна підтримує схвалену 23 грудня ц. р. резолюцію Ради Безпеки ООН 1737, якою передбачається введення світовим співтовариством санкцій щодо Ірану з метою призупинення цією країною ядерних програм.

Україна як учасник Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і країна, яка підписала Додатковий протокол до Угоди про гарантії МАГАТЕ, виходить з того, що право на мирне використання ядерної енергії є невідємним і універсальним. Водночас, реалізуючи це право, кожна країна, у тому числі Іран, має сумлінно дотримуватися відповідних зобовязань у галузі нерозповсюдження ядерної зброї з метою унеможливлення використання ядерних матеріалів для досягнення цілей, які суперечать міжнародному праву.

Україна поділяє глибоке занепокоєння у звязку з нетранспарентним підходом офіційної влади Ірану до подальшої розробки ядерних програм та виходить з того, що ця країна повинна створити необхідні умови для сформування МАГАТЕ однозначних висновків про відсутність в Ірані незаявлених ядерних матеріалів або діяльності, повязаної з їх виробництвом, а також про спрямованість програм Ірану на використання ядерної енергії винятково в мирних цілях.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також