МИД Украины обьясняет причины высылки 10 граждан Узбекистана

21.02.2006, 18:09

Пресс-секретарь Министерства иностранных дел Украины прокомментировал ситуацию с выдворением с территории Украины 10 граждан Узбекистана. (укр.)

У зв'язку із ситуацією, що склалась навколо видворення 14 лютого ц. р. з території України 10 громадян Узбекистану та зверненням Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні, Білорусі та Молдові, МЗС повідомляє таке.

За наявною в МЗС інформацією згадані громадяни Узбекистану прибули в Україну протягом травня-червня 2005 року з територій Російської Федерації та Молдови, які визнані безпечними країнами.

Перебуваючи в Україні без належного оформлення свого правового статусу відповідно до законодавства України, ці особи лише 1-6 лютого ц.р. звернулись до Управління міграційної служби в АРК із заявами про надання їм статусу біженця. Після належного розгляду заяв 13 лютого ц. р. Управлінням міграційної служби в АРК було прийняте рішення про відмову в оформленні документів для вирішення питання про надання статусу біженців у зв'язку з тим, що їхні заяви були очевидно необґрунтовані та не відповідали вимогам Закону України "Про біженців".

Як передбачено законодавством України та міжнародним правом, а також Висновком ©8 Виконавчого комітету УВКБ ООН "Визначення статусу біженця" 1977 року, згаданим громадянам було надано право на оскарження рішення у судовому порядку, від якого вони відмовились у письмовій формі.

За даними правоохоронних відомств згадані особи протягом свого перебування на території України займались діяльністю, що суперечить чинному законодавству України, та знаходились в Україні з порушенням чинних правил перебування, визначених у Законі України "Про правовий статус іноземців на території України".

14 лютого за відповідними постановами Київського районного суду м. Сімферополь, згадані громадяни були видворенні з території України.

Необхідно відзначити, що дія положень Конвенції про статус біженців 1951 року не поширюється на згаданих іноземців, оскільки зазначений міжнародний договір стосується осіб, які вже набули статус біженця. Тому у цьому випадку йдеться не про екстрадицію узбецьких громадян, а про обґрунтовану відмову у наданні статусу біженця та видворення в країну, яка є учасницею Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження чи покарання.

Як сторона Конвенції "Про статус біженців" 1951 року та Додаткового протоколу до неї 1967 року Україна неухильно дотримується та дотримуватиметься своїх міжнародних зобов'язань та просить учасників перерахованих вище документів дотримуватись цих зобов'язань.

Ми з повагою ставимось до висловленого з боку ОБСЄ та УВКБ ООН занепокоєння долею узбецьких громадян. У цьому зв'язку проводиться детальне вивчення ситуації, що склалася. У разі виникнення нових обставин МЗС України інформуватиме додатково.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також