Спикер украинского парламента встретился бывшими советскими депутатами

22.02.2006, 13:07

21 февраля 2006 года председатель Верховной Рады Украины Владимир Литвин встретился с бывшими депутатами Верховной Рады СССР и УССР. (укр.)

В ході зустрічі В. Литвин зазначив, що після завершення виборчої кампанії до парламенту "для того, щоб рухатись далі, в країні необхідно буде проведення інвентаризації того, що відбувається в економіці країни, наведення елементарного порядку з тим, щоб рухатись далі". Також, за його словами, "ми стоїмо перед необхідністю серйозного переділу бюджету". Він вважає, що багато хто з посадовців "думає не над тим, як приростити соціальний пиріг, а як його поділити".

Торкаючись питання необхідності прийняття Закону про Кабінет Міністрів, голова Верховної Ради зазначив, що поданий законопроект виписаний "під конкретних осіб, під конкретну політичну силу". "Необхідно приймати те, що потрібно країні, а не окремому політику", - сказав він. Одним із серйозних недоліків цього законопроекту В. Литвин назвав неможливість зняття окремого міністра без відставки всього уряду.

Характеризуючи перебіг виборчих перегонів, голова Верховної Ради вважає, що і в нинішній виборчій кампанії "адмінресурс широко процвітає".

Учасники зустрічі висловили свої думки щодо ситуації, яка склалась в Україні починаючи з 1991 року. Серед головних недоліків управління державою вони назвали низьку кваліфікацію кадрів в керівництві держави, запровадження сімейственності у владі, яка призводить до корупції.

За словами колишніх депутатів, держава має зберегти стратегічні об'єкти у державній власності, таких як залізничний транспорт, підприємства металургійної, хімічної, енерговидобувної промисловості. Також, на їх думку, серед соціальних напрямів держави головними мають стати програми забезпечення населення безкоштовними медичними послугами, програми підтримки дітей. Вкрай необхідним вони також назвали перегляд політики держави в аграрно-промисловому секторі.

Колишні депутати подякували голові Верховної Ради за організацію такої зустрічі першу за останні 15 років на такому рівні, запропонувавши використовувати їх поради при обговоренні законопроектів та залучати до участі при проведенні громадсько-політичних заходів.

Також необхідним для нинішньої влади депутати вважають підсилення моральних та патріотичних чинників в суспільстві: "Якщо народ не повірить уряду, країну не підняти".

Учасники зустрічі вважають доцільним відновити Президію Верховної Ради України для того, "щоб депутатам було до кого прислухатись".

Відповідаючи на звернення колишніх депутатів, В. Литвин наголосив, що "нинішня система влади розірвана, немає вертикалі, немає розподілу між владою і бізнесом, немає механізмів відповідальності". "Потрібна диктатура у владі, щоб в країні була демократія", - сказав він.

На його думку, напружена ситуація в парламенті зумовлена тим, що суспільство не задоволене своїм станом. Також В. Литвин підкреслив, що в суспільстві немає толерантного ставлення до опозиції, як і до найвищого представницького органу влади парламенту. За його словами, народним депутатам слід "приймати системні закони, не під себе, а під країну".

Погоджуючись з думкою учасників зібрання щодо кадрової політики, голова Верховної Ради України зазначив, що "немає збалансованості у кадровій політиці". "Прагматичних людей відсувають, вводяться партійно орієнтовані. Економіка перестала бути прагматичною", - додав він.

Торкаючись питання надання офіційного статусу російській мові, В. Литвин підкреслив, що державні службовці мають вільно володіти державною, тобто українською мовою, а російська мова є і залишається мовою міжнаціонального спілкування, як це зазначено в Конституції України. Але при цьому, за його словами "не потрібно зводити мову до хуторянства і діалекту". "Телебачення у цьому питанні має давати якісний продукт, а не заставляти себе любити", - додав В. Литвин.

Голова Верховної Ради України вважає неможливим вирішення проблем дитинства в країні без зміни загальної атмосфери в суспільстві.

Головними задачами на найближчий період В. Литвин назвав недопущення періоду некерованості в Україні, зниження темпів спаду економіки та повну інвентаризацію того, що ми маємо.

Учасники зустрічі звернулись до голови Верховної Ради України з проханням зрівняти у правах народних депутатів, які ними були до 1992 року, з нинішніми, зокрема у підході до нарахування пенсій.

За словами В. Литвина, це питання можливо вирішити за умови внесення відповідних змін до законів "Про статус народних депутатів" та "Про пенсійне забезпечення".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також