Министры иностранных дел Украины и Турции подписали План совместных мероприятий на 2006 год

02.03.2006, 11:39

1 марта в рамках официального визита в Турецкую Республику министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк встретился с вице-премьер-министром, министром иностранных дел Терции Абдуллахом Еюлем. (укр.)

У ході зустрічі співрозмовники обговорили шляхи поглиблення двостороннього співробітництва у політичній, економічній, культурній та гуманітарній сферах, обмінялися думками щодо актуальних подій міжнародного життя. Окрему увагу Б. Тарасюк та А. Гюль приділили питанню співпраці у сфері безпеки у Чорноморському регіоні.

Сторони відзначили високий рівень політичного діалогу, активний рух двох держав у напрямі приєднання до Євросоюзу. У цьому контексті було обговорено подальший розвиток двостороннього співробітництва у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції.

Під час бесіди Б. Тарасюк поінформував співрозмовника про внутрішньополітичну ситуацію в Україні, окреслив головні зовнішньополітичні пріоритети нашої держави.

Міністр закордонних справ Туреччини у свою чергу зазначив, що існуючий на сьогодні високий рівень стосунків між Україною і Туреччиною має стратегічний характер.

А. Ґюль підтвердив підтримку Турецькою Республікою євроатлантичних прагнень України. Глава зовнішньополітичного відомства Туреччини також висловив сподівання, що держави-члени НАТО досягнуть єдності щодо приєднання України до Плану дій щодо членства України в Альянсі навесні цього року.

Сторони домовились суттєво поглибити рівень двостороннього співробітництва в торгівельно-економічній, науковій, військово-технічній сферах, а також активізувати взаємодію у галузях енергетики та транспорту.

Міністри закордонних справ України та Туреччини окремо обговорили співробітництво двох країн у рамках регіональних організацій та відзначили, що наші держави забезпечують стабільність і мир у Чорноморському регіоні, що є частиною загальноєвропейської системи безпеки, а також активно співпрацюють у рамках Організації Чорноморського економічного співробітництва, Чорноморської групи військово-морського співробітництва (BLACKSEAFOR). У цьому зв'язку Б. Тарасюк зазначив, що "Чорне море не роз'єднує, а об'єднує Україну та Туреччину".

Головним підсумком зустрічі стало підписання Плану спільних дій між Україною та Турецькою Республікою на 2006 рік, який формалізує порядок і часові рамки конкретних двосторонніх заходів, реалізація яких вже розпочалася.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также