Главы МИД Украины и Словакии подписали План мероприятий украинско-словацкого сотрудничества

20.03.2006, 12:10

Министры иностранных дел Украины и Словакии подписали План мероприятий украинско-словацкого сотрудничества в 2006 году по выполнению Плана мероприятий Украина-ЕС. (укр.)

Міністри закордонних справ України Борис Тарасюк та Словаччини Едуард Кукан підписали План заходів українсько-словацького співробітництва у 2006 році з виконання Плану дій Україна-ЄС за результатами переговорів, які пройшли у рамках офіційного візиту Глави зовнішньополітичного відомства України до Словаччини 17 березня ц.р.

Під час переговорів сторони обмінялися думками щодо низки актуальних питань взаємодії двох країн на міжнародній арені, а також у регіоні Центральної та Східної Європи. Особлива увага була приділена поглибленню українсько-словацького співробітництва у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції, подальшому розвитку двосторонньої співпраці у політичній, економічній та культурно-гуманітарній сферах.

У ході переговорів Б. Тарасюк поінформував співрозмовника про внутрішньополітичну ситуацію в Україні та підготовку до парламентських виборів 26 березня ц. р. у нашій державі. "Проведення виборів до Верховної Ради України у відповідності до найвищих європейських стандартів є виключним пріоритетом для Президента та Уряду України", - відзначив Б. Тарасюк.

Міністр закордонних справ України окреслив головні зовнішньополітичні пріоритети нашої держави, зокрема стан співробітництва з ЄС та НАТО, сусідніми країнами, зусилля України по врегулюванню заморожених конфліктів у регіоні.

Б. Тарасюк висловив повну підтримку діяльності Словацької Республіки як непостійного члена Ради Безпеки ООН у 2006-2007 рр.

"Словаччина зацікавлена у повномасштабній інтеграції України до ЄС та НАТО, що сприятиме перетворенню центральної та Східної Європи у регіон стабільності, безпеки та процвітання", - заявив у ході переговорів міністр закордонних справ Словацької Республіки Е. Кукан.

У відповідь Б. Тарасюк подякував Словаччині за послідовну підтримку європейського курсу України та готовність Уряду цієї країни надати практичну допомогу у реалізації Плану дій Україна - ЄС.

Сторони домовились суттєво поглиблювати рівень двостороннього співробітництва у торгівельно-економічній, науковій, військово-технічній сферах, а також активізувати взаємодію у галузях енергетики та транспорту.

Співрозмовники висловили також зацікавленість в активізації діалогу з питань забезпечення енергетичної безпеки двох країн, зокрема, реалізації проекту Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору щодо постачання каспійської нафти територією Словаччини на нафтопереробні заводи Чехії та інших європейських країн.

Міністри також обговорили актуальні питання транскордонного та регіонального співробітництва, зокрема домовились активізувати зусилля щодо облаштування нових пунктів перетину українсько-словацького кордону.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также