Международная конференция "Партнерство во имя здоровья" посвящена здоровью детей в Украине

20.03.2006, 12:41

Министр здравоохранения Украины Юрий Поляченко принял участие в открытии Международной конференции "Партнерство во имя здоровья", которая организована Международным благотворительным фондом "Украина 3000" в рамках проекта "От больницы до больницы". (укр.)

Відкриваючи конференцію, голова Наглядової ради Фонду пані Катерина Ющенко підкреслила, що проблеми охорони здоров'я дітей потрібно вирішувати системно і Фонд "Україна-3000" поклав на себе обов'язок ініціювати прорив у сучасному дитячому медичному обслуговуванню. Проект "Від лікарні до лікарні" - це перший крок до системного вирішення цієї проблеми.

У виступі міністр Юрій Поляченко зазначив, що жодна країна в світі немає оптимальної системи медичної допомоги, особливо дітям.

Впровадження проекту "Від лікарні до лікарні" передбачає розвиток партнерства між українськими та закордонними дитячими лікарнями з метою створення умов для ефективного обміну новітніми технологіями та науковою інформацією, практичним лікарським досвідом, зробить можливим безпосереднє спілкування між спеціалістами та надання технічної допомоги (обладнання, медикаменти тощо), що дозволить у повній мірі використати свій потенціал та залучити іноземні фінансові, технологічні та інтелектуальні ресурси.

Юрій Поляченко підкреслив, що закладання капсули у фундамент Центру охорони здоров'я матері та дитини європейського рівня, який буде надавати високо спеціалізовану медичну допомогу нашим маленьким співвітчизникам за світовими стандартами, є свідченням уваги держави та суспільства до дітей. Одним з основних пріоритетів Президента і уряду України сьогодні є охорона здоров'я матері і дитини. Сьогодні бюджет галузі ми називаємо оптимістичним, він становить 3,3% від ВВП, в абсолютних цифрах 16,9 млрд. грн - це і є ілюстрація розуміння пріоритетів. З бюджету виділені кошти на матеріальну-технічну базу медичних закладів, а також навчання лікарів. На даний час розробляються системні державні програми, незабаром буде відкрито центр дитячої кардіохірургії.

Міністр відзначив неоцінний внесок Міжнародного благодійного фонду "Україна 3000" - з точки зору методологічної, фінансової, матеріальної - для педіатрії в Україні",- сказав міністр.

Для покращення ситуації в охороні здоров'я дітей, в першу чергу лікування складних захворювань дітей, Міжнародний благодійний фонд "Україна 3000" започаткував програму "Від лікарні - до лікарні", яка була презентована 19 травня 2005 р.

Мета цієї програми - сприяння підвищенню ефективності та якості медичного обслуговування, покращенню здоров'я населення України через добровільне залучення фінансових, технологічних та інтелектуальних ресурсів вітчизняних та іноземних благодійників.

Зміст програми полягає у пошуку постійних партнерів для українських лікарень у розвинених країнах, зокрема в Європі та Північній Америці. Налагодження прямих партнерських відносин між лікарнями-побратимами створить умови для ефективного обміну новітніми технологіями та науковою інформацією, медикаментами та обладнанням, практичним лікарським досвідом діагностики і лікування, зробить можливим безпосереднє спілкування між спеціалістами.

Програма розрахована на 5 років, а її втілення дасть можливість українським клінікам отримати надійних партнерів і вийти на рівень сучасних світових стандартів у лікуванні.

Програма складається з трьох основних компонентів: пілотний проект; партнерський проект; ресурсний проект.

Медичну допомогу дітям в Україні надають в 27 обласних дитячих лікарнях, 54 самостійних дитячих поліклініках, 100 міських дитячих, 473 центральних районних, 679 дільничних лікарнях, 3026 сільських лікарських амбулаторіях, 15526 фельдшерсько-акушерських пунктах.

Спеціалізована медична допомога дітям надається Українською дитячою спеціалізованою лікарнею "Охматдит", профільними інститутами, обласними, міськими лікарнями.

На початок 2005 р. в нашій державі проживало 9503315 дітей, що становило 20,2% населення України.

У 2004 р. порівняно з 1991 роком спостерігалось погіршення стану здоров'я дітей віком до 14 років на 22%, поширеності хвороб - на 33%. Упродовж останніх років зберігається тенденція до, що підтверджується зростанням захворюваності дітей віком до 14 років Проблемою є незадовільний стан здоров'я новонароджених. За даними Міністерства охорони здоров'я України, щорічно 27 зі 100 новонароджених народжуються хворими.

За період 2001-2004 рр. поширеність хвороб серед дітей віком до 14 років на важкі хронічні захворювання зросла: новоутворення - в 2,6 рази, хвороб крові та кровотворних органів - у 3 рази, хвороб ендокринної системи - в 3,4, хвороб системи кровообігу та вроджених аномалій - в 2 рази.

Найбільшими темпами серед усіх вікових категорій дітей відбувається погіршення стану здоров'я підлітків: поширеність хвороб крові та кровотворних органів у них зросла за цей період у 3,4 рази, новоутворень у - 4,5 раза, хвороб сечо-статевої системи - у 2 рази.

Дітей з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями в Україні близько 5 тисяч.

Щороку потребують пересадки кісткового мозку близько 300 дітей, з них мають рідних донорів тільки 60 хворих - яким і роблять трансплантації (приблизно 20 у рік). При існуючих потужностях це практично максимум. А 240 дітям, котрі потребують нерідного донора, трансплантації такого рівня в Україні не роблять, а для забезпечення їхнього лікування за кордоном щорічно потрібно $17 млн. - ці діти живуть надією.

Сьогодні 70 дітей чекають на трансплантацію нирок, а у 2005 р. операцію зроблено тільки 2 хворим. Для забезпечення всіх потрібно $15 млн. на операції за кордоном.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також