Президент США подписал закон о введении с Украиной нормальных торговых отношений

24.03.2006, 11:47

23 марта в Вашингтоне в присутствии Посла Украины в США Олега Шамшуры состоялась торжественная церемония подписания Президентом Соединенных Штатов Америки Закона о введении с Украиной режима нормальных торговых отношений (отмена поправки Джексона-Вэника). (укр.)

У своїй промові під час церемонії Президент заявив, що, скасовуючи поправку, він відкриває нову еру у відносинах з Україною, яку Сполучені Штати з гордістю називають другом. За його словами, вставши на шлях демократії і послідовно реалізуючи політику реформ, Україна стала "джерелом натхнення для тих, хто любить свободу". Президент Буш охарактеризував Помаранчеву революцію як "вражаючий приклад свободи" для народів світу. "Сміливі громадяни, які зібралися в Києві на Майдані Незалежності, вимагали права на визначення майбутнього своєї країни, а отримавши цей шанс, - обрали свободу", - сказав Президент.

Джордж Буш висловив сподівання, що запровадження режиму нормальних торговельних відносин з боку Сполучених Штатів відкриє нові економічні можливості для обох країн, а також сприятиме зростанню української економіки, ринковий статус якої нещодавно був визнаний Адміністрацією Сполучених Штатів. Він схвально висловився про реформаторські зусилля Президента Ющенка в економічній сфері та у зміцненні в країні верховенства права.

Джордж Буш підтримав якнайшвидше приєднання України до Світової Організації Торгівлі, запевнивши, що США "допоможуть Україні вступити до інституцій, які об'єднують вільні народи, і стати частиною великої, вільної і мирної Європи".

На церемонії підписання були присутні члени Конгресу, які сприяли схваленню закону два тижні тому, - сенатор Ричард Лугар, конгресмени Курт Велдон, Том Лантос, Джим Герлах, Кендіс Міллер і Майкл Фітцпатрік.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также