МИД Украины комментирует порядок таможенного оформления ввоза товара в Украину из Молдовы

07.03.2006, 14:04

Комментарий пресс-секретаря МИД Украины относительно возобновления порядка таможенного оформления товаров и транспортных средств, которые ввозятся в Украину из Республики Молдова. (укр.)

Нормалізація міжнародної торгівлі та інтеграція придністровського бізнесу в легальне правове поле є метою запровадження нового режиму митного оформлення товарів і транспортних засобів, які ввозяться в Україну з Республіки Молдова, наголошує МЗС України.

Дії української сторони щодо запровадження нового режиму митного оформлення цілковито відповідають європейським нормам і стандартам.

Новий режим митного оформлення передбачає спрощений порядок реєстрації економічних агентів Придністров'я в Кишиневі і регулювання пропуску товарів через українсько-молдовський кордон, у тому числі, через його придністровську ділянку, виключно за наявності на супровідних документах печаток митних органів Республіки Молдова. Такий порядок визначено у Спільній заяві прем'єр-міністрів України та Молдови від 30 грудня 2005 року та затверджено Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 березня 2006 року.

Українською стороною було створено максимально сприятливі умови для ознайомлення ділових кіл Придністров'я з новим митним порядком, спрямованим на запобігання незаконного переміщенню товарів на митну територію України.

24 січня та 1 лютого ц. р. в Одесі відбулися консультації за участю підприємців та представників адміністрації Придністровського регіону Республіки Молдова, а також представників Європейського Союзу, Російської Федерації та Місії ОБСЄ в Молдові. В їх ході були визначені проблемні питання, з якими стикаються придністровські суб'єкти підприємницької діяльності.

Проблеми економічного співробітництва між Кишиневом і Тирасполем в контексті Спільної заяви прем'єр-міністрів України і Республіки Молдова також були предметом обговорення впродовж двох раундів переговорів з придністровського врегулювання у форматі "5+2".

Тому ми здивовані неадекватною реакцією придністровської сторони та заявою МЗС Російської Федерації від 5 березня ц. р.

Українська сторона переконана, що у випадку добросовісного виконання всіма зацікавленими учасниками визначених спільними зусиллями заходів, не повинні виникати жодні проблеми ні в придністровських підприємців, ні на українсько-молдовському кордоні.

Будучи зацікавленою у якнайшвидшому врегулюванні придністровської проблеми, Україна вживатиме цілеспрямованих кроків задля забезпечення ефективного контролю та протидії протиправній діяльності на українсько-молдовському державному кордоні, твердо дотримуватиметься зобов'язань, взятих у спільній заяві від 30.12.2006 р.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также