В ОДЕССЕ ОБСУДИЛИ СИТУАЦИЮ, КОТОРАЯ СЛОЖИЛАСЬ НА УКРАИНСКО-МОЛДАВСКОЙ ГРАНИЦЕ

09.03.2006, 11:39

Порядок пересечения границы для граждан не изменился. Возобновление таможенных правил на украинско-молдавской границе касается лишь приднестровских предприятий и компаний, которые осуществляют внешнеэкономическую деятельность. Это подтвердила межведомственная оперативная группа во главе со Специальным представителем Украины по вопросам приднестровского урегулирования. (укр.)

8 березня ц. р. в Одесі відбулося засідання міжвідомчої оперативної групи, яку створено на базі Представництва МЗС України в Одесі у зв'язку з ситуацією, що склалася на українсько-молдовському кордоні. До складу групи, яку очолює Спеціальний представник України з питань придністровського врегулювання Дмитро Ткач, увійшли представники зовнішньополітичного відомства України, прикордонної та митної служб, Мінтрансзв'язку, МВС, інших органів центральної та місцевої виконавчої влади. Засідання відбулося за участю Місії Європейської Комісії з прикордонної допомоги Молдові та Україні.

У ході засідання було розглянуто стан запровадження нового режиму митного оформлення товарів і транспортних засобів, що ввозяться в Україну з Республіки Молдова. Учасники засідання висловили стурбованість тим, що придністровська сторона заблокувала рух транспорту через пункти пропуску "Платонове" та "Кучурган-залізнична станція". Така ситуація створюється штучно і означає ніщо інше як самоблокаду, яку організовують власті Тирасполя.

Немає ніяких підстав говорити про економічну блокаду Придністров'я. Українсько-молдовський державний кордон охороняється в штатному режимі, порядок перетину кордону для громадян не змінився, відновлення митних правил на українсько-молдовському кордоні торкається лише придністровських підприємств та компаній, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. Дії України спрямовані на забезпечення ефективного контролю на українсько-молдовському кордоні та легалізацію зовнішньоторговельних зв'язків придністровських підприємців.

Члени оперативної групи висловили сподівання, що штучні перешкоди на шляху нормалізації міжнародної торгівлі та впорядкування митного режиму будуть зняті якнайшвидше.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также