В Судаке начал свою работу ХІ съезд онкологов Украины

30.05.2006, 14:23

В Крыму начал свою работу ХІ съезд онкологов Украины, в котором принимают участие ведущие отечественные и иностранные ученые и медики. (укр.)

Звертаючись до учасників форуму, директор Національного Інституту Раку (Париж, Франція) Моріс Сустьель зазначив, що проблема раку - одна з глобальних проблем у здоров'ї людства, тому цю патологію необхідно сприймати у всій її багатогранності. Він нагадав, що у Франції за дорученням Президента Жака Ширака у 2002-2004 роках був розроблений план боротьби з раком, що дозволив зробити боротьбу з цією недугою більш ефективною. Частина заходів, які входять у цей план, стосуються боротьби з тютюнокурінням, раннього виявлення онкопатології; інші - освіти лікарів та підвищення кваліфікацій, стандартів лікування тощо. За словами Моріса Сустьеля, "в нашій країні до проблеми боротьби з раком залучені студенти, викладачі університетів, пастори, громадськість. Французькі медики, маючи велику практику, хочуть поділитися досвідом боротьби з раком з колегами інших країн. Цей досвід уже переймають українські онкологи". До учасників та гостей з'їзду звернувся президент Національного Інституту Раку (Париж, Франція) Девід Каят.

Як підкреслив у своєму виступі головний онколог МОЗ України Ігор Щепотін, Президент України одним з пріоритетів державної політики у галузі охорони здоров'я зазначив боротьбу з онкологічними захворюваннями. Але боротьба з раком, наголосив він, - це не тільки проблема обладнання, медикаментів - це і проблема організаційна. Тому створення Національного Інституту раку в Україні дасть можливість скоординувати усю роботу в напрямі протидії онкозахворюванням. Цей заклад не буде госпіталем, це буде мозковий центр, в якому працюватимуть найкращі фахівці, розроблятимуть програми, стандарти лікування, удосконалюватимуть методи профілактики, вирішуватимуть розподіл фінансування та інші нагальні проблеми. В Україні потрібна вертикаль - науково-методологічна, управлінська. Центр раку - в особі вчених, спеціалістів-онкологів, епідеміологів, менеджерів - і стане такою бюджетною установою, яка сконцентрує всі ресурси для вирішення онкологічних проблем.

Ігор Щепотін поінформував, що Україна буде 33 державою світу, де працюватиме такий центр. Він також повідомив, що вже до кінця 2006 року Національний інститут раку буде функціонувати.

Медична допомога онкологічному хворому - це складний діагностично-лікувальний процес, ефективність якого визначається не лише особливостями захворювання і рівнем кваліфікації спеціалістів, а й можливістю використання сучасних, часто досить дорогих, технологій. Вартість діагностики та лікування онкологічного захворювання, у залежності від використаних методик, може коливатись від тисяч до сотень тисяч гривень. В МОЗ України створена експертна група по централізованій закупівлі медикаментів для лікування онкологічних хворих. За основу централізованої закупівлі були взяті рекомендації та замовлення обласних (міських) онкодиспансерів, а також враховано результат багаторічного моніторингу поширення окремих форм злоякісних новоутворень в популяції, показники застосування спеціальних методів лікування онкологічних хворих, фармакоекономічні особливості застосування окремих препаратів, досвід провідних фахівців-онкологів країни.

З державного бюджету України на 2006 рік Міністерству охорони здоров'я у складі бюджетної програми враховано кошти на реалізацію заходів Державної програми "Онкологія" в обсязі 137,0 млн. грн., з яких планується виділити 112,0 млн. грн. на придбання лікарських засобів для лікування онкологічних хворих та 25,0 млн. грн. - на придбання медичного обладнання для оснащення закладів онкологічної служби.

Завдяки змінам при проведенні тендерних закупівель, які були проведені Міністерством охорони здоров'я у 2006 році вдалося зменшити ціни при закупівлі ліків для онкохворих. Зокрема, при порівнянні цін на деякі препарати для лікування онкологічних та онкогематологічних хворих за результатами торгів, проведених МОЗ у 2005 та 2006 році, можна констатувати, що ціни було знижено в середньому більш ніж на 40%. Таким чином, завдяки зменшенню вартості ліків можна буде забезпечити ліками більше хворих. За прогнозами фахівців кількість хворих, які отримують ліки за державний рахунок становитиме до 50%.

Для покращення своєчасної діагностики раку здійснюється забезпечення онкологічних закладів сучасною діагностичною апаратурою, лабораторним обладнанням в 2005 році було закуплено обладнання для онкологічної служби на 84 млн. грн.

З'їзд обговорить та прийме відповідне рішення щодо нової Концепції боротьби з онкологічними захворюваннями. Загальнодержавна програма "Боротьба з онкологічними захворюваннями на 2007-2016 роки" спрямована на реалізацію державної політики ефективного розвитку системи спеціалізованої онкологічної допомоги населенню і запровадження європейських стандартів забезпечення права громадян на медичну допомогу. Її мета - підвищення ефективності загальнодержавних заходів з покращення якості та доступності медичної допомоги хворим на злоякісні новоутворення, впровадження державних гарантій медичної допомоги, удосконалення умов для продовження та поліпшення якості життя онкологічних хворих.

Фінансування Програми планується здійснити в межах видатків, передбачуваних у державному бюджеті зацікавленим Міністерством та відомством, бюджетів Автономної Республіки Крим, областей міст Києва та Севастополя, а також за рахунок інших джерел не заборонених законодавством. Орієнтовний обсяг фінансування Програми 2940 млн. грн., з них за рахунок коштів Державного бюджету 2000 млн. грн.

Як відомо, Державна програма "Онкологія" на 2002-2006 роки", яка була затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 ©392 (обсяг фінансування якої становить у 2006 році 137 млн. грн.), дала змогу підвищити рівень лікування онкологічних хворих та поліпшити якість їх життя. Однак цього недостатньо для розв'язання проблеми. Необхідно забезпечити лікувально-профілактичні заклади відповідним медичним обладнанням, розробити нові наукові підходи до лікування цієї категорії населення та вжити інших заходів, спрямованих на поліпшення ситуації, що склалась у сфері надання медичної допомоги онкологічним хворим. Тому ефективним шляхом розв'язання проблеми є виконання нової Програми, яка дасть змогу удосконалити нормативно-правову базу, забезпечити взаємодію лікувально-профілактичних закладів та впровадження системного підходу до діагностики та лікування осіб, що страждають на злоякісні новоутворення; зменшити фінансове навантаження на родини пацієнтів; забезпечити відповідним обладнанням заклади охорони здоров'я; фінансувати наукові розробки з питань онкології на принципах доказової медицини; підвищити рівень одужання до 65-70% та здійснити заходи щодо медико-соціальної реабілітації та реінтеграції у суспільство цієї категорії осіб.

У 2005 році в онкологічних закладах системи МОЗ України на кінець звітного року на обліку перебувало 864273 хворих (1835 хворих на 100 тисяч населення), що на 3,7% більше, ніж в попередньому році. Показник онкозахворюваності в 2005 році сягнув 229,8 випадки на 100 тис. населення. В структурі онкозахворювань чоловічого населення провідні місця займають злоякісні новоутворення легенів, злоякісні новоутворення шкіри, шлунку та передміхурової залози. У жінок здебільшого проявляються рак молочної залози, злоякісні новоутворення шкіри, рак тіла матки, шлунку.

За 2005 рік в Україні зареєстровано 15932 онкогінекологічних хворих. Показник захворюваності на рак шийки матки - 18,71 на 100 тис. жіночого населення.

В 2005 році в Україні було зареєстровано 1053 випадки захворювання серед дітей від 0 до 18 років, що складає 11,5 випадків на 100 тисяч дитячого населення. Зросла кількість хворих дітей, що перебувають на обліку 5 і більше років з часу встановлення діагнозу (становить 40,5%). На 2% зменшилась кількість дітей, виявлених в ІУ стадії захворювання. Показник охоплення дітей спеціальним лікуванням складає 81,0%.

В останні роки в Україні простежується тенденція до зниження показника дорічної летальності. В 2005 році показник в середньому по Україні становив 32,6%, що на 1,5% менше, ніж в попередньому році (в країнах Європейського Союзу цей показник складає 26,0%). Смертність дітей від онкологічних захворювань знизилася у 2005 році в порівнянні з 2001 роком на 10%. В більшості регіонів у 2005 р. зросло охоплення онкологічних хворих спеціальним лікуванням (в порівнянні з 2004 роком показник збільшився на 2,5% і становив 60,6%) - в умовах спеціалізованого онкологічного закладу за участю лікарів онкологів-хірургів, онкологів-хіміотерапевтів, радіологів у лікуванні первинних онкологічних хворих.

Система онкологічної допомоги населенню включає 46 онкологічних диспансерів, протипухлинних центрів та лікарень в яких працюють 2296 лікарів-онкологів та радіологів.

В лікувальних закладах розгорнуто 11,7 тис. ліжок. Для лікування та диспансерного нагляду за онкохворими залучено 728 онкологічних відділень та 2004 оглядові кабінети

На початок 2006 року показник укомплектованості закладів охорони здоров'я системи МОЗ України лікарями-онкологами складав 81,1%.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також