ДП "Газ-тепло" выявило экономические злоупотребления предприятиях ТКЭ

22.06.2006, 16:20

В 2006 году на предприятиях ТКЭ - контрагентах ДП "Газ-тепло" участились случаи экономических злоупотреблений. (укр.)

Зокрема, зафіксовані факти приховування коштів за спожитий природний газ і взаємозаліки між теплогенеруючими підприємствами та іншими їхніми партнерами, чим порушуються умови укладених договорів і наносяться значні економічні збитки НАК "Нафтогаз України" і державі в цілому.

Згідно з укладеними угодами контрагенти ДП "Газ-тепло" зобов'язувалися в разі отримання коштів за реалізовану теплову енергію на інші рахунки перераховувати їх не пізніше трьох банківських днів, однак практично усі вони не притримуються вказаних угод. Підприємства ТКЕ відкривають нові рахунки, на які приймають кошти за теплову енергію і використовують їх на власний розсуд.

З метою виявлення вказаних фактів Управлінням з питань безпеки та захисту, Контрольно-ревізійним відділом і Департаментом контролю та роботи з борговими зобов'язаннями протягом опалювального сезону 2005-2006 років проводились перевірки теплогенеруючих підприємств. Результати цих перевірок зафіксували, що на рахунок ДП "Газ-тепло" вчасно не надійшли кошти від Луганського МКП "Теплокомуненергія" - понад 9,9 млн. гривень, від ЛОКСТП "Луганськтеплокомуненерго" - понад 1,2 млн. гривень, від ОПТМ "Житомиртеплокомуненерго" - 1,7 млн. гривень, від КП УЖКХ м. Славутича (Київська обл.) - 1,1 млн. гривень, від ДК ОКП "ДніпроТЕ"ВТЕ "Теплоенерго" (Дніпропетровська обл.) - понад 444,5 тис. гривень, від КП "Марганецьтеплоенерго" ( Дніпропетровська обл.) - понад 287 тис. гривень, від СКП "Варм" (Черкаська обл.) - понад 205 тис. гривень, від КП "Красноперекопськ" (АР Крим) - понад 166 тис. гривень.

"На усіх цих підприємствах виявлені додаткові рахунки, на які надходили кошти за теплову енергію, - коментує ситуацію начальник Управління з питань безпеки та захисту Департаменту з питань безпеки та правового забезпечення ДП "Газ-тепло" В.С. Зачепило. - Інша поширена схема приховування від нас коштів - взаємозаліки. Наприклад, теплогенеруюче підприємство домовляється з місцевим водоканалом чи енергетиками, і робиться взаємне списання грошей: їм зараховуються кошти за оплату теплової енергії, а вони, в свою чергу, списують підприємствам ТКЕ кошти за спожиту воду чи електроенергію. В результаті у конкретному населеному пункті ніхто нікому не винен, а кошти недоотримує ДП "Газ-тепло". Й відбувається це за умови бездіяльності місцевої влади. Усі зазначені порушення зафіксовані в актах перевірки, засвідчені підписами директорів та головних бухгалтерів підприємств ТКЕ. З порушниками проводиться відповідна робота".

ДП "Газ-тепло" звертає увагу керівників теплогенеруючих підприємств на факти грубого порушення умов чинних договорів і попереджає, що надалі до них застосовуватимуться жорсткіші санкції: від зміни розрахункових алгоритмів до припинення постачання газу та повідомлення правоохоронних органів.
По материалам пресс-службы ДП "Газ-тепло".

Читайте також