АГЕНТСТВО STANDARD & POOR'S ПРОРЕЙТИНГОВАЛО ОАО "КРЕДОБАНК"

27.06.2006, 11:45

ОАО "КРЕДОБАНК" первым среди украинских банков получило кредитный рейтинг по национальной шкале от международного рейтингового агенства. (укр.)

23 червня 2006 року авторитетним міжнародним рейтинговим агентством Standard & Poor's присвоєно публічні кредитні рейтинги контрагента Відкритому Акціонерному Товариству "КРЕДОБАНК", а саме:

- довгостроковий кредитний рейтинг контрагента за міжнародною шкалою - "B";

- прогноз - "Стабільний";

- короткостроковий|короткотерміновий| кредитний рейтинг контрагента за міжнародною шкалою - "C";

- рейтинг контрагента за українською шкалою - "uaBBB".

Отримання рейтингу за міжнародною шкалою на рівні "В/Стабільний" дозволить ВАТ "КРЕДОБАНК" активізувати роботу із залучення кредитних ресурсів на міжнародних фінансових ринках та зменшити їх вартість. Рівень отриманого рейтингу за міжнародною шкалою відображає добру оцінку банку і є лише незначно нижчим за суверенний рейтинг України як держави (ВВ-/Позитивний). На даний час лише 2 українські банки мають кредитний рейтинг від Standard & Poor's за міжнародною шкалою, при чому рейтинг ВАТ "КРЕДОБАНК" є більш високим.

Отриманий банком рейтинг за національною шкалою "uaBBB" відповідає інвестиційному рівню за національною шкалою, а отже забезпечує дотримання вимог Закону України "3201-IV "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо розміщення коштів страхових резервів страховими компаніями та активів пенсійних фондів лише у банківських установах, кредитний рейтинг яких відповідає інвестиційному рівню за національною шкалою. З врахуванням отриманого рейтингу КРЕДОБАНКом лише 8 українських банків із понад 160-ти у повному обсязі відповідають вимогам цього закону.

Національна рейтингова шкала була введена компанією Standard & Poor's ще у квітні 2005 року. Крім того у травні 2006 року про введення національної шкали для України оголосило міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service. Проте до ВАТ "КРЕДОБАНК" жодний український банк не отримував рейтинг за національною шкалою від міжнародного рейтингового агентства.

До цього часу всі кредитні рейтинги за національною шкалою присвоювались банкам виключно українським рейтинговим агентством "Кредит-Рейтинг". Рейтинги цього агентства станом на 23 червня 2006 року мають 9 українських банків, проте лише у 7-ми з них рейтинг відповідає інвестиційному рівню.

На даний час лише три міжнародних рейтингових агентства визнані Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, а саме американські Fitch Ratings, Moody's Investors Service і Standard and Poor's.

Рейтингове агентство Standard & Poor's є найстарішим і одним із найавторитетніших рейтингових агентств у світі. Початок історії бізнесу Standard & Poor's пов'язують з виходом у 1860 році дослідження Генрі Варнума Пура "Історія залізниць і каналів в Сполучених Штатах". Саме у цей час Генрі Пур розпочав публікувати фінансову інформацію, у якій гостро мали потребу європейські інвестори, стурбовані долею своїх вкладень у проекти створення інфраструктури в Америці. У 1867 році Генрі Пур разом з сином відкривають компанію Poor's Railway Manual Company (згодом - Poor's Publishing Company). У 1906 році Лютер Блейк створює Standard Statistics Bureau, що надало американським компаніям раніше недоступну для них фінансову інформацію. У 1916 році Standard Statistics стало привласнювати кредитні рейтинги корпоративним облігаціям, а незабаром після цього - і рейтинги суверенних боргових зобов'язань. У 1940 році з'явилися перші рейтинги муніципальних облігацій. А через рік Standard Statistics і Poor's Publishing Company злилися, утворивши компанію Standard & Poor's. У 1966 році Standard & Poor's була придбана корпорацією MGraw-Hill, Inc.

Основним принципом довідкових видань фірми Генрі Пура з питань інвестицій було "право інвестора на інформацію". Цей принцип дотримується і понині - понад 140 років опісля. Компанія Standard & Poor's стала визнаним світовим лідером в області надання незалежних високоякісних послуг за оцінкою кредитних ризиків, виданню аналітичних і довідкових матеріалів для світового фінансового ринку. Standard & Poor's створила низку продуктів і послуг для фондового ринку, зокрема системи відстеження фондових індексів та серію Інтернет-послуг, що полегшують роботу міжнародних фахівців в області фінансового аналізу, планування та інвестиційної діяльності. У штаті Standard & Poor's нараховується більше 6300 співробітників, які працюють в офісах компанії, розташованих у 21 країні світу; у їх числі - більше 1500 аналітиків. Інформацію про всі присвоєні Standard & Poor's рейтинги розміщені на її сайтах: англомовному www.standardandpoors.com та російськомовному www.sandp.ru.
По материалам пресс-центра ОАО "КРЕДОБАНК".

Читайте також