Утверждена Государственная программа "Детская онкология" на 2006-2010 годы

17.07.2006, 13:43

Впервые в Украине разработана и утверждена Государственная программа "Детская онкология" на 2006-2010 годы. Ориентированный объем финансирования на все время действия программы - 350 млн. грн. (укр.)

Необхідність прийняття Програми спрямована на реалізацію державної політики у сфері охорони здоров'я дітей, виконання Конвенції ООН про права дитини та розв'язання проблеми високої смертності та інвалідності дітей, хворих на злоякісні новоутворення в Україні.

Коментуючи прийняття програми, міністр Юрій Поляченко зазначив: "Статистичні дані за минулий рік свідчать про наявність в нашій країні тенденції до зменшення дорічної смертності дітей, у яких виявлено онкопатологію. Але це лише тенденція і щоб зафіксувати і знизити ці показники до рівня європейських країн, нам необхідні серйозні і кардинальні кроки щодо організації допомоги онкохворим дітям, забезпеченості ліками та обладнанням. Назріла чітка необхідність щодо розділення двох програм "Онкологія" і "Дитяча онкологія". Сьогодні, коли програма прийнята, ми маємо мету, план і шлях реалізації. За оптимістичними прогнозами такий крок дасть можливість підвищити рівень повного одужання дітей зі 40% до 70-80%".

Прийняття і реалізація даної програми дає підстави чітко визначити фінансування тільки на дитячу онкопатологію, що в свою чергу покращить забезпеченість хворих дітей препаратами і витратними матеріалами (сьогодні це 40%); Також дана програма передбачає закупівлю обладнання та реагентів для дитячих відділень (необхідне для здійснення оперативних втручань, променевої терапії, надання інтенсивної допомоги); передбачено також фінансування наукових досліджень у сфері дитячої онкології.

Основні завдання Державної програми:

- удосконалення правової, соціальної та економічної бази охорони здоров'я дітей, хворих на злоякісні новоутворення;

- забезпечення раннього виявлення та лікування злоякісних пухлин у дітей (шляхом закупівлі сучасного діагностичного і лікувального обладнання та створення спеціалізованих діагностичних центрів);

- забезпечення медичної допомоги онкохворим дітям (шляхом забезпечення лікарськими засобами в повному обсязі);

- створення системи реабілітації та забезпечення соціальної допомоги дітям, хворим на злоякісні новоутворення;

- удосконалення системи підготовки кадрів.

В Україні протягом останніх п'яти років рівень захворюваності дітей віком до 14 років на злоякісні новоутворення утримується на рівні 11-12 випадків на 100 тис. дитячого населення; у розвинутих європейських країнах - 14-15 випадків.

Злоякісні новоутворення дитячого віку посідають 7 місце у структурі дитячої інвалідності.

За показниками смертності від злоякісних новоутворень дітей зазначеного віку Україна займає 5 місце в Європі (5 випадків на 100 тис. дитячого населення).

В структурі злоякісних новоутворень у дітей І місце займають лейкози - 33%, ІІ місце - злоякісні новоутворення головного мозку та інших відділів нервової системи - 19%, на ІІІ місці - лімфоми - 13%.

В 2005 році в Україні було зареєстровано 1053 випадки захворювання серед дітей від 0 до 18 років, що складає 11,5 випадків на 100 тисяч дитячого населення. Зросла кількість хворих дітей, що перебувають на обліку 5 і більше років з часу встановлення діагнозу (становить 40,5%). На 2% зменшилась кількість дітей, виявлених в ІУ стадії захворювання. Показник охоплення дітей спеціальним лікуванням складає 81,0%.

Смертність дітей від онкологічних захворювань знизилася у 2005 році в порівнянні з 2001 роком на 10 %. В останні роки простежується тенденція до зниження показника дорічної летальності: у 2005 році цей показник на 1,5% менший ніж у попередньому році.

Спеціалізована медична допомога дітям із злоякісними новоутвореннями надається в обласних та міських дитячих лікарнях, онкологічних диспансерах, науково-дослідних інститутах АМН та інших лікувальних закладах.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також