На Байконуре произошел аварийный запуск ракеты-носителя "Днепр"

27.07.2006, 17:36

По информации, предоставленной ГКБ "Южное", специалисты которого принимали участие в обеспечении запуска, 26 июля с космодрома Байконур был произведен запуск ракеты-носителя "Днепр" с 18-ю спутниками на борту. В процессе запуска на 73-й секунде в результате возникновения нештатной ситуации было осуществлено отключение двигателей первой ступени и полет ракеты был прерван. (укр.)

Район падіння носія і супутників знаходиться на відстані близько 170-180 км від місця старту в безпечному районі пустелі Кизилкум Республіки Казахстан, передбаченому згідно з домовленостями для подібних ситуацій.

До складу корисного навантаження носія входили космічні апарати "БелКА" (Білорусь), "Бауманець" (Росія), UniSat-4 (Італія), Pic-Pot (Італія) і 14 мікросупутників CubeSat (США).

Конверсійну ракету-носій "Дніпро" створено на базі міжконтинентальної балістичної ракети РС-20, розробленої ДКБ "Південне", виготовленої ДП "ВО "Південний машинобудівний завод" в 1981 році і знятої з бойового чергування в Російській Федерації у 2003 році.

Програму створення і комерційної експлуатації конверсійного космічного ракетного комплексу "Дніпро" здійснює Міжнародна космічна компанія "Космотрас" (м. Москва).

Це був сьомий пуск за програмою "Дніпро". В результаті шести попередніх стартів "Дніпра" з 1999 року на навколоземні орбіти виведено 23 космічних апарати восьми країн світу, зокрема США, Англії, Німеччини, Японії, Франції, Італії, Саудівської Аравії, Малайзії. Шостий пуск РН "Дніпро" відбувся 12 липня 2006 року з нового майданчика - пускової бази Ясний в Оренбургскій області, в ході якого на орбіту був успішно виведений американський космічний апарат "Генезис-1" для компанії "Бігелоу Аероспейс".

В даний час формується міжвідомча комісія із з'ясування причин аномального польоту ракети-носія, в яку включені також і фахівці українських підприємств.

У міру з'ясування причин аварії буде представлена додаткова інформація.
По материалам пресс-релиза ИАЦ "Спейс-Информ".

Читайте також