Всемирный банк реконструкции и развития предоставил Укрэксимбанку кредит на сумму $154,5 млн.

26.09.2006, 14:10

Украина и Всемирный банк реконструкции и развития содействуют развитию экспорта с помощью кредита, предоставленного ОАО "Укрэксимбанку" на сумму $154,5 млн. (укр.)

Сьогодні у Києві Державний експортно-імпортний банк України та Світовий банк підписали Гарантійну Угоду та Угоду про позику у розмірі $154,5 млн. для реалізації Другого проекту розвитку експорту (ПРЕ-2). Угоди підписали заступник голови Правління ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" пан Микола Удовиченко та директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові пан Пол Бермінгхем.

Рада виконавчих директорів Світового банку затвердила позику в сумі $154,5 мільйона для реалізації цього проекту 27 липня 2006 року. Проектом передбачається підтримка експорту і реального сектора в Україні через надання середньо- і довгострокового фінансування оборотного капіталу та інвестицій українським приватним експортерам. Проект також має на меті покращання спроможності українського банківського сектора надавати фінансові ресурси підприємствам через подальший розвиток фінансового посередництва і використання досконаліших інструментів кредитування.

"Протягом останніх кількох років український експорт був основним рушієм економічного зростання, і постійне розширення українського експорту є одним з державних пріоритетів українського уряду. Отже, існує потреба в подальшому підвищенні і постійній підтримці експортної конкурентоспроможності українських підприємств і ми раді співпрацювати в цьому напрямку з українським Урядом", сказав директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Пол Бермінгхем.

"Другий проект розвитку експорту сприятиме розвитку оптового кредитування, що є новим важливим напрямом діяльності Укрексімбанку. Наша мета - забезпечити ефективне використання коштів у міжнародному двосторонньому та багатосторонньому фінансуванні, що здійснюватиметься з численних джерел задля підтримки національних товаровиробників, їх виходів на зовнішні ринки", - зазначив Голова Правління ВАТ "Укрексімбанк" Віктор Капустін.

Другий проект розвитку експорту буде наступником раніше успішно реалізованого Першого проекту розвитку експорту (1996-2003 рр.). У рамках реалізації проекту ПРЕ-2 позичальником і основною впроваджувальною установою виступатиме відкрите акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України". Особливістю ПРЕ-2 є спрямування ресурсів позики експортерам через оптове кредитування Укрексімбанком українських комерційних банків. Комерційні банки, в свою чергу, надаватимуть середньострокові позики на фінансування оборотних коштів або довгострокові інвестиційні позики приватним експортерам для зміцнення їхнього експортного потенціалу.

Позику буде надано Укрексімбанку під гарантії України за стандартною відсотковою ставкою Банку, встановленою для моновалютних позик у доларах США на основі ставки LIBOR. Термін погашення позики - 20 років, включаючи 5-річний пільговий період.

З 1992 р., коли Україна приєдналася до Світового банку, їй було виділено приблизно 5 мільярдів доларів США для фінансування 36 проектів і програм.

ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" - універсальна кредитно-фінансова установа із 100% державним капіталом. Структура Банку складається з Головного банку, 29 філій та 64 безбалансових відділень і охоплює практично всю територію України. Від дня заснування Банк незмінно входить до групи найбільших системних банків України, має найрозгалуженішу в Україні мережу банків - кореспондентів, яка включає понад 800 банківських установ у різних країнах світу. Відповідно до обраної стратегії банк сприяє зростанню економічного потенціалу України, підвищенню конкурентоспроможності економіки, участі країни у міжнародних інтеграційних процесах.
По материалам пресс-службы ОАО "Укрэксимбанк".

Читайте також

Читайте также