На украино-молдавской границе скопилось около тысячи загруженных вагонов

06.09.2006, 12:00

На украино-молдавской границе, на железной дороге в районе пропуска Сокиряны, который сегодня является, по сути, единственной железнодорожной артерией между Украиной и Молдовой, скопилось около тысячи загруженных вагонов. (укр.)

Причиною затору поїздів та призупинення руху на ділянці Окниця - Сокиряни - Ларга - Кельменці, через яку тимчасово здійснювалося сполучення між Україною та Молдовою, стала несправність колії. Ця малодіяльна одноколійна ділянка, збудована ще в 1894 році, не розрахована на такі навантаження. Тим часом саме на цю ділянку переключилися всі пасажирські та вантажні потоки, зокрема й з україно-молдовського переходу Могилів-Подільський - Окниця, який днями було закрито через початок ремонтних робіт на залізничному мосту, розташованому на 116 км даної ділянки.

Як повідомив начальник Головного управління перевезень Укрзалізниці Віталій Алейник, технічний стан малодіяльної ділянки Окниця - Сокиряни - Ларга незадовільний, швидкість руху обмежена, пасажирські поїзди взагалі тут ніколи не ходили. Через три дні експлуатації працівниками залізниці було виявлено несправність колії. Рух було призупинено до усунення недоліків, адже безпека руху для Укрзалізниці стоїть на першому місці. Як наслідок, було затримано 6 пасажирських поїздів з боку Молдови та 4 - з боку України.

"Ремонтні роботи на ділянці Сокиряни - Ларга проходили в аварійному режимі. Після проведення необхідного ремонту колії рух було відновлено. Наразі всі пасажирські поїзди рушили", - запевнив Віталій Алейник.

Таким чином, пасажири, які й без того перебувають на 5 годин довше в цій об'їзній дорозі, були змушені затриматися в потягах ще на 12 годин. Ще у складнішій ситуації опинилися вантажовідправники. На цьому кордоні наразі чекають на пропуск близько тисячі вантажних вагонів, оскільки перевагу було надано пасажирському руху.

Тим часом сьогодні, на прес-конференції в Міністерстві транспорту та зв'язку, генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак наголосив, що ремонт мосту, а відтак закриття переходу Могилів-Подільський - Окниця - міра вимушена.

"Ми не можемо ризикувати життям людей, безпекою руху поїздів, і тому були змушені припинити рух поїздів, закрити міст на ремонт", - наголосив Володимир Козак.

За словами Володимира Козака, переорієнтація потоку поїздів на Могилів-Подільський перехід, що відбулася у березні цього року, не лише не вирішує питання перевезень наявного потоку вантажів та пасажирів між Україною та Молдовою, а й приносить чималі збитки Укрзалізниці. За півроку через це Укрзалізниця недоотримала вже близько 70 млн. грн.

"Якщо ми закрили рух, то треба розуміти, що ми несемо збитки кожен день. Адже на кожний рік складається графік руху поїздів, як вантажних, так і пасажирських, він узгоджується з усіма суміжними країнами, він розробляється, під цей графік виділяються локомотиви, приймаються та навчаються локомотивні бригади, яким маршрутом вони їздитимуть, вкладаються кошти у ремонт колії... І в один момент взяти і змінити рух поїздів - це практично неможливо", - підкреслив Генеральний директор Укрзалізниці.

Тим часом, як наголошує Володимир Козак, ситуацією користається молдовська сторона. "При тому, що ми даємо крюк 400 км, підвищення тарифів у нас відбулось всього на 5 центів. Молдова натомість підвищила тарифи при своїх 200 км - на 5 доларів на тонні вантажу, і при цьому вона почала серйозно заробляти", - зазначив Генеральний директор Укрзалізниці.

Володимир Козак наголошує, що українські залізничники готові бодай сьогодні забезпечити рух поїздів через інший, більш потужний та технічно міцний перехід між Україною та Молдовою - "Кучурган".

"Кучурганом ми готові їхати сьогодні, ми готові на будь-які умови молдовської сторони, аби можна було забезпечити рух поїздів по цьому переходу. Ми готові забезпечити цей рух, підвіз вантажів та пасажирів", - наголосив під час прес-конференції Володимир Козак.

Зі свого боку міністр транспорту та зв'язку Микола Рудьковський повідомив журналістам, що молдовську сторону було проінформовано про вимушене закриття мосту ще за місяць до перекриття руху по ньому.

"Ми запропонували протягом місяця налагодити рух через Кучурган, через південну гілку, де є нормальний пропуск, добрий стан залізничної колії. Ми пропонували різні варіанти вирішення цієї проблеми...", - повідомив Микола Рудьковський. - "Сподіваюсь, у зв'язку з тим, що молдовська делегація прибула сьогодні в Україну, ми зможемо досягти компромісу і розв'язати питання руху поїздів через Кучурган, тому що через Могилів-Подільський перехід пропускати поїзди небезпечно. Ми не можемо ризикувати безпекою руху", - наголосив міністр транспорту та зв'язку.

Як повідомлялося раніше, з 1 вересня 2006 року було припинено навантаження вагонів поїздів, які прямували через залізничний перехід Могилів-Подільський (Україна) - Окниця (Республіка Молдова), у напрямку Молдови і транзитом через неї. Вантажонапруженість на цій ділянці руху до закриття переходу Бендери - Тирасполь становила 2 млн. т км брутто на км на рік, на даний час вантажонапруженість значно збільшилась і становить 5,8 млн. т км брутто на км на рік.

Після весняної повені та руйнування мосту через річку Тиса на 73 км перегону Батєво - Кокосове, в плановому порядку було проведено обстеження залізничних мостів в басейні річок Дністер і Тиса.

При обстеженні мосту через річку Дністер на 116 км ділянки Могилів-Подільський - Окниця в зв'язку із збільшенням вантажопотоку було виявлено дефект прогонової споруди, яка загрожувала подальшій експлуатації споруди. В зв'язку з цим було прийнято рішення замінити прогонову споруду. Термін заміни з 01.09.2006 до 30.09.2006.
По материалам пресс-релиза Укрзализныци.

Читайте також