В Украине ширится благотворительность

10.01.2007, 13:06

В 2006 году в Украине было создано более 80 благотворительных организаций и фондов. (укр.)

Це майже десята частина від усіх меценатських утворень, що були зареєстровані органами юстиції, починаючи від 1991 року. Про це свідчать дані Міністерства юстиції України, на яке покладено функції державної реєстрації благодійних організацій.

За словами міністра юстиції України Олександра Лавриновича, характерною ознакою 2006 року стало поширення в Україні благодійного руху, спрямованого на допомогу дітям, в тому числі інвалідам та тяжкохворим. Протягом року що минув таких благодійних організацій в країні було створено щонайменше півтора десятка (без урахування філій та підрозділів цих організацій у регіонах).

Ще однією найпоширенішою категорією стали меценатські організації, що визначили своєю метою підтримку, піклування та допомогу соціально незахищеним верствами населення.

Характерною ознакою 2006 року Олександр Лавринович назвав також утворення благодійних організацій, засновниками яких виступають відомі в Україні особи, наприклад олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва, академік Петро Михайленко, бізнесмен Віктор Пінчук тощо. Такі тенденції, на думку міністра, свідчать про приживлення в Україні загальносвітових гуманітарних цінностей .

Олександр Лавринович повідомив, що переважна кількість зареєстрованих у 2006 році благодійних організацій заявила своєю метою сприяння розвитку науки, збереження культурної спадщини, сприяння розвитку охорони здоров'я, освіти, фізичної культури, подання допомоги талановитій творчій молоді тощо.

У 2006 році було також зареєстровано й кілька меценатських організацій, які ставлять перед собою мету, що не містить жодної соціальної складової, і пов'язана скоріше з цілком практичними та діловими проектами. Зокрема, кілька новоутворених благодійних організацій заявили про бажання сприяти розвиткові в Україні підприємств паливно-енергетичного комплексу, фондового ринку, фінансової звітності й таке інше.

З 82 благодійних організацій, зареєстрованих Мін'юстом у 2006 році, 50 мають міжнародний статус та 32 - всеукраїнський.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також

Читайте также