Размещение закона о Кабмине на сайте Верховной Рады - обязательный этап в процедуре вступления в силу этого закона

30.01.2007, 16:20

Обнародование Закона Украины "О Кабинете Министров Украины" на официальном веб-сайте Верховной Рады Украины является в соответствии с частью четвертой статьи 94 Конституции Украины обязательным этапом в процедуре вступления в силу этого Закона. (укр.)

Відповідно до частини другої статті 57 Конституції України закони мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. Оскільки на сьогодні законом не встановлено порядок оприлюднення законів, голова Верховної Ради України, оприлюднивши Закон України "Про Кабінет Міністрів України" на веб-сайті Верховної Ради України, діяв на виконання частини третьої статті 88 Конституції України, тобто в порядку, встановленому Регламентом Верховної Ради України.

Так, згідно з частиною п'ятою статті 3 Регламенту Верховної Ради України рішення Верховної Ради України оприлюднюються у "Відомостях Верховної Ради України", газеті "Голос України" та інших виданнях Верховної Ради, а також шляхом розміщення інформації на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Відповідно до пункту 2 Положення про веб-сайт Верховної Ради України у глобальній інформаційній мережі Інтернет, затвердженого Розпорядженням голови Верховної Ради України від 24 травня 2001 року N 462, веб-сайт Верховної Ради України є офіційним джерелом інформації Верховної Ради України, який утворюється, зокрема, для висвітлення діяльності Верховної Ради України, її органів та Апарату шляхом офіційного розміщення бази даних про закони, постанови та інші акти Верховної Ради України.

Тому, всупереч повідомленням деяких засобів масової інформації про те, що появу Закону України "Про Кабінет Міністрів України" на веб-сайті Верховної Ради можна розцінювати як інформаційно-довідковий матеріал, знову наголошуємо, що оприлюднення Закону "Про Кабінет Міністрів України" на веб-сайті парламенту є юридичним фактом, що передує завершенню спеціальної процедури набрання чинності цим Законом. Зокрема, цей факт дозволяє розглядати питання про внесення змін до закону.

Наступним етапом у цій процедурі, безперечно, стане його опублікування за підписом голови Верховної Ради України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також