В Украине в 2006 году появилось 2 тысячи новых СМИ

30.01.2007, 15:26

В 2006 году в Украине было создано около 2 тысяч новых газет и журналов. Больше всего - общеполитических и рекламных, меньше всего - эротических и для женщин. (укр.)

Близько 2 тисяч нових газет та журналів було зареєстровано в Україні органами юстиції торік, починаючи від 1 березня 2006 року (дата передачі Міністерству юстиції функції реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформагентств). З них 1048 - це загальноукраїнські видання, 882 - з місцевою сферою розповсюдження.

За цільовим призначенням більшість із зареєстрованих торік видань - є загальнополітичні (близько 50%) та рекламні (близько 25%).

Крім того, близько 6% від кількості періодичних друкованих видань, зареєстрованих в країні 2006 року, є навчальні, близько 5% - економічні, близько 2,5% - релігійні, близько 2% - для дітей, близько 2% - спортивні, понад 1,5% - для молоді, близько 1,5% - юридичні , близько 1% - медичні, 0,8% - туристичні та 0,7% - екологічні.

Найменшу категорію серед новоутворених періодичних друкованих видань склали ЗМІ для жінок - 0,3% та еротичні - 0,2%.

Крім того, торік Міністерство юстиції визнало недійсними свідоцтва 162 засобів масової інформації - відповідно до ст.18 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (припинення випуску ЗМІ за рішенням засновника або суду).

Ще 49 свідоцтв друкованих ЗМІ втратили чинність відповідно до ст. 16 цього ж закону (Засновник зберігає право розпочати випуск друкованого засобу масової інформації протягом одного року з дня одержання свідоцтва. У разі пропуску цього строку без поважних причин свідоцтво про державну реєстрацію втрачає чинність.)

На сьогодні в Україні нараховується понад 23 тисячі друкованих ЗМІ та інформагентств. Концентрація друкованих засобів масової інформації в країні складає приблизно 1 видання на кожні 2 тисячі населення всіх вікових категорій, включаючи дітей.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також