Украинские выборы были открытыми и конкурентными, считают международные наблюдатели

01.10.2007, 17:24

По мнению представителей Международной Миссии по наблюдению за выборами, украинские выборы были открытыми и конкурентными, но изменения в законодательство вызывают беспокойство. (укр.)

Парламентські вибори в Україні, що відбулися 30 вересня, було проведено переважно у відповідності з міжнародними зобов'язаннями та нормами здійснення демократичних виборів, що підтвердило наявність відкритого та конкурентного середовища для здійснення виборчого процесу, зазначається у сьогоднішній спільній попередній заяві Міжнародної Місії зі спостереження за виборами.

Виборці мали можливість вільно обирати серед великої кількості партій та кандидатів, в той час як основні права на свободу зібрань та волевиявлення було дотримано. Проте нещодавні зміни законодавства, які було зроблено в результаті компромісу з метою припинення політичної кризи, мали негативний вплив на перебіг виборчого процесу. Вибори відбулися в атмосфері виваженості та порядку, основні виявлені проблеми переважно стосувалися списків виборців. Підрахунок голосів в цілому пройшов успішно, хоча саму процедуру не завжди було чітко дотримано.

За перебігом виборів спостерігали 140 парламентарів та 570 короткострокових спостерігачів від Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ (ОБСЄ/БДІПЛ), Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Європейського Парламенту та Парламентської Асамблеї НАТО.

"Незважаючи на складні умови, ці вибори було проведено професійно та якісно. Висока явка в день виборів засвідчила прагнення українського народу зробити свій внесок у подолання політичної кризи. Тепер настала черга українських політиків", - сказала Тоне Тінгсгаард, спеціальний координатор короткострокових спостерігачів та віце-президент Парламентської Асамблеї в ОБСЄ.

Голова делегації ПАРЄ, Ханна Северінсен, сказала: "Політики мають почати грати за правилами, замість того, щоб гратися з правилами. Виборче законодавство не було ідеальним, а зміни внесені під час політичної кризи не змогли покращити його. Доказом цього стала кількість людей, які втратили своє право голосу через те, що подорожували на момент виборів. Втім, я була зворушена намаганням виборчих комісій виправити ситуацію та захистити права виборців. Зараз прийшов час виправдати очікування суспільства, а не лише задовольняти власні політичні інтереси".

Голова делегації Європейського Парламенту, Адріан Северін, заявив: "Ми побачили, що в ході проведення виборчої кампанії всі головні політичні партії України показали своє прагнення бачити власну країну повністю інтегрованою до європейської спільноти, сприяти стосункам Європи та Росії, та провести комплексну конституційну реформу у власній країні. Щоб досягти цих цілей для українських політичних сил важливо поважати волевиявлення українського народу, створити стабільний уряд, який поважатиме передвиборчий консенсус розподілу влади між коаліцією та опозицією, почавши, таким чином, втілювати в життя амбіційну програму національної реформи".

"Якість складених списків виборців, здебільшого через специфічні обставини дострокових виборів, викликала у нас занепокоєння. Однак мені дуже імпонували порядок та прозорість процесів, які ми спостерігали в день виборів", - сказав Ян Петерсон, голова Парламентської Асамблеї НАТО.

Голова довгострокової Місії спостереження за виборами ОБСЄ/БДІПЛ, Посол Одрі Гловер, заявила: "Незважаючи на безлад, спричинений змінами до закону, спостерігалася чітка політична воля та бажання провести ці вибори у відповідності з міжнародними стандартами. Наступним кроком має стати консолідація виборчого законодавства".

Хоча нещодавні зміни до законодавства, включаючи низку якість списків виборців та можливе позбавлення права голосу тих виборців, що виїхали за кордон після першого серпня, викликали занепокоєння, спостерігачі з усіх регіонів країни повідомили, що велика кількість виборців, яких не було у списках, все ж таки мали можливість проголосувати.

Додаткове занепокоєння викликало скасування положень закону, що гарантували дотримання прозорості голосування на дому.

Передвиборча кампанія пройшла в цілому спокійно, а різні засоби масової інформації широко висвітлювали її перебіг. Втім спостерігалися випадки прихованої політичної реклами та агітації державними та місцевими посадовцями, які не були кандидатами.

Центральна виборча комісія ефективно вирішувала більшість технічних питань, але іноді голосування членів ЦВК у відповідності з партійної приналежністю перешкоджало її роботі та затримувало прийняття певних рішень. Також жінки залишаються недостатньо представленими у партійних списках.
По материалам Международной миссии по наблюдению за выборами.

Читайте також

Читайте также