Украинские музыкальные каналы транслируют мало песен на украинском языке

22.10.2007, 14:01

В эфире украинских музыкальных каналов практически отсутствуют песни на украинском языке. Об этом свидетельствуют результаты независимого мониторинга эфира украинских музыкальных каналов, который был проведен агентством "Наш формат" (укр.).

В ефірі українських музичних каналів практично відсутня україномовна пісня. Такі результати незалежного моніторингу ефіру українських каналів, який був проведений мистецькою агенцією "Наш формат". Дослідження тривало з 21-го по 25-те серпня. Об'єктом його уваги стали канали М1, OTV, RU Music та Enter. Методика проведення - безперервний перегляд телеканалів з 8-ої години до півночі.

Музичний матеріал був розділений на чотири категорії: UA - українська пісня, UA-RU - українські гурти, виконавці, що співають російською, RU - російські виконавці та WORLD - представники світової сцени.

Так, на телеканалі М1 9-11% ефірного матеріалу належали до категорії "українська пісня". Тільки в День Незалежності канал зробив виняток - в ефірі можна було почути 28% музики категорії UA та 69 % UA-RU.

Ще гіршою виявилася ситуація на каналі OTV. В один із днів, коли проводився моніторинг, тут прозвучав тільки 1 % україномовних пісень, в інші дні їх не можна було почути взагалі. На музичному каналі RU Music відсоток музики категорії UA - від одного до двох. Решту становить російськомовна пісня у виконанні наших та російських виконавців. Трохи інакша ситуація на телеканалі Enter. RU та UA-RU музики тут не більше 8%. Проте україномовної пісні також дуже мало - 6-7%.

На думку організаторів моніторингу, така ситуація не є нормальною. "Аудіовізуальний простір України фактично обслуговує економіку іноземного шоу-бізнесу. Штучне блокування доступу до українського телевізійного та радіоефіру вітчизняної музики призводить до вкрай нерівних та невигідних стартових умов для виконавців із України. А відтак, українська держава втрачає не тільки у царині культури, а і в економіці, адже до бюджету не надходять вкрай необхідні і солідні податкові надходження", - вважають вони.

За словами організаторів, причина системного невиконання та ігнорування телеорганізаціями уже діючого законодавства полягає у відсутності реального контролю за його виконанням: "Фактичне потурання численним порушенням з боку спеціалізованих органів державного управління, пасивна позиція низки державних чиновників у розробці та прийнятті вкрай потрібних для практичної роботи підзаконних актів, які дозволили б чітко відстежувати та жорстко реагувати на такі порушення, і призвели до сьогоднішньої катастрофічно тяжкої ситуації в аудіовізуальному просторі нашої держави".
По материалам газеты "Хрещатик".

Читайте також