На саммите СНГ принята Концепция дальнейшего развития содружества

08.10.2007, 11:35

5 октября министр иностранных дел Украины А. Яценюк как глава украинской делегации принял участие в заседании Совета глав государств СНГ. (укр.)

У ході засідання було розглянуто 20 питань порядку денного. Главою української делегації було підписано 10 документів (із них 3 із застереженнями) та схвалено 2 протокольні рішення.

З-поміж основних результатів саміту СНД стало прийняття Концепції подальшого розвитку СНД і Плану основних заходів з її реалізації, а також ухвалення рішення щодо узгодженої міграційної політики держав-учасниць СНД.

Серед підписаних Україною документів Міждержавна програма спільних заходів боротьби зі злочинністю на 2008-2010 роки, Програма співпраці держав-учасниць СНД у боротьбі з незаконним обігом наркотичних речовин на 2008-2010 роки, Програма співробітництва держав-учасниць СНД по боротьбі з тероризмом й іншими насильницькими проявами екстремізму на 2008-2010 роки, Угода про співробітництво держав-учасниць СНД по боротьбі з викраданням культурних цінностей і забезпечення їх повернення.

Важливим елементом Концепції є включення до неї українських пропозицій, особливо тих ініціатив, які стосуються економічного та соціального блоків. Зокрема, йдеться про завершення формування повномасштабної зони вільної торгівлі та подальше удосконалення її правової бази з урахуванням норм і правил СОТ. Серед економічних проектів також знайшли підтримку щорічне здійснення аналізу застосування захисних, антидемпінгових і компенсаційних заходів, створення мережі швидкісного пасажирського сполучення та системи регіональних аеропортів, співпраця у сфері ракетно-космічної техніки і дослідження космосу.

Були підтримані також українські ініціативи в міграційній сфері, в питаннях врегулювання соціальних проблем, а також розробки нової програми протидії ВІЛ-СНІД.

За результатами засідання Ради її новим головою обрано Президента Киргизстану Курманбека Бакиєва, а новим головою виконавчого комітету СНД Сергія Лєбєдєва.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також