Украина присоединилась к Конвенции СЕ о защите детей от сексуальной эксплуатации

15.11.2007, 13:07

Украина присоединилась к Конвенции Совета Европы о защите детей от сексуальной эксплуатации и сексуального развращения. (укр.)

Від імені України Конвенцію було підписано міністром юстиції Олександром Лавриновичем. Підписання відбулося у ході робочого візиту міністра до Страсбургу (Франція), який триває14-16 листопада 2007 року.

За підсумками підписання Олександр Лавринович наголосив, що після ратифікації Конвенції Верховною Радою в Україні буде створено ефективний міжнародно-правовий механізм протидії, спрямований на припинення та запобігання сексуальної експлуатації дітей. Така мета має бути досягнута шляхом вжиття законодавчих та інших заходів, які покликані вдосконалити правове регулювання та встановити відповідальність за злочини, пов'язані з експлуатацією дітей, забезпечити захист та допомогу дітям, які постраждали внаслідок цього небезпечного явища.

Міністр зазначив, що Конвенція складається з 50 статей та містить низку зобов'язань для держав, що приєдналися до цього міжнародного інструменту. Зокрема:

- щодо встановлення кримінальної відповідальності за сексуальне розбещення, організацію дитячої проституції та порнографії і участі дитини у порнографічних виставах, розбещення дітей, сексуальні домагання щодо дітей;

- щодо обліку інформації про осіб, засуджених за злочини сексуального характеру;

- щодо засобів захисту і допомоги жертвам, зокрема повідомлення про підозру сексуальної експлуатації та сексуального розбещення, ліній допомоги та інших заходів допомоги жертвам, у тому числі для запобігання їх повторній віктимізації;

- щодо підбору, навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів, що працюють у контакті з дітьми, запровадження програм та заходів запобіжного втручання, підвищення обізнаності дітей і широкої громадськості, участі дітей, приватного сектору, засобів масової інформації та громадського суспільства у розробці та реалізації державної політики та програм, спрямованих на боротьбу проти сексуальної експлуатації;

- щодо запровадження спеціальних установ та координуючих органів у сфері попередження і боротьби проти сексуальної експлуатації і сексуального розбещення дітей;

- щодо розвитку програм та заходів корекції правопорушників;

- щодо вдосконалення процесуальних засобів розслідування і переслідування вищезазначених злочинів, у тому числі забезпечення захисту жертв, свідків і осіб, які надають сприяння у розслідуванні, а також максимального врахування інтересів дитини під час кримінального провадження.

Олександр Лавринович підкреслив, що укладання нашою державою Конвенції підтвердило намір України брати активну участь у боротьбі з таким небезпечним явищем, як сексуальна експлуатація дітей, що набуло міжнародного характеру.

Міністр юстиції нагадав, що на сьогодні у зазначеній сфері в Україні вже ухвалено низку законодавчих актів та підписано низку міжнародних конвенцій. Це, зокрема, Кримінальний кодекс України, Закон України "Про охорону дитинства", Конвенція ООН про права дитини, Факультативний протокол щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції та дитячої порнографії, Додатковий протокол про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, і покарання за неї, що доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності, а також Конвенція Міжнародної організації праці щодо заборони та прийняття негайних заходів для усунення найгірших форм дитячої праці.

Як повідомлялося, міністр юстиції Олександр Лавринович був уповноважений на підписання Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення розпорядженням Президента України від 19 жовтня 2007 року.

Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення було відкрито до підписання під час 28-ї Європейської конференції міністрів юстиції 25 - 26 жовтня 2007 року (м. Лансарот, Іспанія).
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також